Поділитись:

Що робити, якщо шахрай взяв кредит на ваше ім’я

Субота, 13 березня 2021, 18:04
Що робити, якщо шахрай взяв кредит на ваше ім’я

Міністерство юстиції пояснило, як діяти у разі, якщо шахрай взяв онлайн-кредит на ваше ім’я, й що робити, якщо справа дійде до суду.

Поради опублікували на сторінці Мін'юсту у фейсбуці. 

Для початку треба звернутися до мікрофінансової організації, де брали позику, з вимогою надати завірені в установленому порядку копії кредитного договору, що має містити номер, дату укладення, реквізити кредитора, а також документів, які підтверджують, що саме ви укладали договір. Ще варто зазначити у зверненні до МФО, що особисто ви ніяких кредитних договір з МФО не укладали, коштів не отримували (за наявності навести необхідні докази) та вимагаєте скасувати заборгованість, що начебто обчислюється за вами.

  • Записувати всі телефоні розмови із співробітниками МФО чи колекторськими компаніями, що намагатимуться стягнути з вас відповідну заборгованість, які в майбутньому можуть будуть використані як докази неправомірних дій таких організацій.
  • Звернутися до правоохоронних органів із заявою про вчинення щодо вас кримінального правопорушення, зокрема шахрайства, яке полягає у оформленні на вас кредиту.
  • За бажанням ‒ повідомити щодо укладення на ваше ім’я онлайн-кредиту сторонньою особою Департамент кіберполіції Національної поліції України.
  • Звернутися зі скаргою щодо укладення договору онлайн-кредиту на ваше ім’я сторонньою особою з використанням підроблених документів до Національного банку України з метою проведення перевірки та відібрання пояснень від МФО.

Якщо всі вищеперераховані дії не призвели до бажаного результату, варто звернутися до суду з позовною заявою про визнання недійсним кредитного договору. В ході розгляду справи необхідно буде надати докази, що договір ви не укладали, про його існування не знали, на вебсайті МФО не реєструвались і листування з ними взагалі не вели.

Варто подати клопотання до суду про витребування у мобільного оператора номера, який було зазначено для отримання кредиту, відомостей про місце перебування мобільного пристрою за номером телефона та роздруківку смс-повідомлень, а також про витребування інформації у банківської установи щодо рахунку (картки), на який перераховано кредитні кошти. 

Після того, як буде доведено факт шахрайства, рекомендують звернутися в Бюро кредитних історій з вимогою вилучити запис про оскаржену кредитну заборгованість з вашої кредитної історії.

Пам'ятайте: навіть якщо МФО відступило право вимоги щодо кредитної заборгованості колекторській компанії – все одно ніхто без вашого дозволу не має права заходити до квартири чи будинку, забирати з нього будь-які речі, примушувати сплатити заборгованість, присвоювати собі функції Державної виконавчої служби. Усе це – кримінальні порушення, які караються законом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів