Поділитись:

Деволюція: як прогрес зробив нас слабкими

Четвер, 11 березня 2021, 07:40

А ви помічали, як деградувала людина як біологічний вид протягом усього лише декількох століть? А знаєте, наскільки слабшою фізично, духовно й інтелектуально ми стали у порівнянні з нашими предками, які жили якийсь десяток тисяч років тому?

Наші предки обрали дещо нетрадиційний спосіб пристосування до умов довкілля: вони почали розвивати мозок. Не маючи могутніх вроджених засобів нападу і захисту – пазурів, величезних зубів, голок на шкірі, щільного хутра тощо – homo sapiens примудрилися стати верхівкою харчової піраміди і розселитися по усіх континентах. 

А потім почався процес накопичення знань і втілення у життя тих, які призначені для його полегшення, створення комфорту – прогрес, іншими словами.

Прогрес дав нам одяг і дах над головою. Прогрес дав нам доступну їжу – на будь-який смак. Прогрес дав нам засоби пересування зі швидкістю, яка недоступна для будь-якого живого створіння на Землі. Дав нам ліки проти хвороб, які викошували свого часу людське населення планети. Ми отримали можливість користуватися шаленими обсягами інформації, яка доступна нам будь-якої миті.

Знаєте, пересічна людина з більш-менш розвиненої країни живе зараз так, як і не мріяв жити який-небудь монарх років двісті тому.

Але все має свою ціну, і люди як біологічний вид її платять.

Ми стали фізично слабшими і менш витривалими. Я зараз пишу лише про так зване «цивілізоване людство». От ви уявляєте, що ваш предок міг пішки наздогнати коня, бо кінь – не такий витривалий, як хомо? А як це – напасти на мамонта і вбити його? Ще й з'їсти потім...  

Мало того, за останніх 10 тисяч років мозок людини зменшився, в середньому, на 10 %.

Дивно? Не дуже: якщо раніше мозок був засобом виживання, то з часом він перетворився на інструмент пристосування. Соціалізація людей дозволила звузити для кожного коло задач, які необхідно постійно вирішувати, іншими словами – виникла спеціалізація. Селянину стало не потрібно знати, як, наприклад, збудувати літак, а конструктору літаків геть все одно, скільки і коли треба підкинути гною на город, щоб вродила гарна картопелька.  Це – якщо спрощено.

А тепер ми додумалися до комп'ютерів і різноманітних гаджетів, і думати стало потрібно ще менше – нам підкажуть, якщо ми не можемо щось порахувати, написати чи навіть пригадати. Мозок пересічної людини зазнає все менших навантажень, а непристосовані люди завдяки розвитку, зокрема, медицини, отримали можливість залишити нащадків, які теж зможуть продовжити свій рід.

Цікаво, чи розділиться в майбутньому людство на морлоків та елоїв?..

Деволюція: як прогрес зробив нас слабкими

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій журналісти виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій. Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією.

Надрукувати
мітки:
коментарів