Поділитись:

"Женя, приїдь, в туалеті – змія!» – сантехнік про лучан, виклики і ремонти

Четвер, 11 березня 2021, 09:00

Рано чи пізно в дорогих чи не дуже квартирах чи будинках з’явиться серйозна чи не зовсім проблема, яку зможе вирішити лише сантехнік. Адже різні труби, сифони, умивальники, унітази, ванни, як і все в цьому світі, має термін експлуатації. А ще ж ми любимо зливати в ті унітази недоїджене та недопите чи, приміром, вилити каву в кухонну раковину. І тоді, коли вода вже перестає зливатися і стоїть незворушним мініозерцем або, не дай Бог, ми вже затопили сусідів, нам потрібен спеціаліст, який може допомогти кваліфіковано.

Сьогодні, 11 березня, сантехніки всього світу відзначають своє професійне свято. ІА «Конкурент» напередодні поспілкувалося з лучанином Євгеном Глущенком, який працює сантехніком з 2002 року.

Євген Глущенко><span class=Євген Глущенко

– Бути сантехніком – часто виконувати брудну роботу. Розкажіть, чому обрали таку професію?

– У 90-х я працював на Півночі бурильником свердловин. Можна було й в Кривому Розі працювати, але на Півночі ліпше платили. Коли повернувся, то такої роботи в Луцьку не було. Хіба на Закарпатті. Але ж хотілося жити вдома. Тому вирішив спробувати працювати сантехніком. Тоді саме всі почали ставити лічильники. Саме це я робив, коли отримав свій перший виклик. Тоді в мене була сумка з трьома чи чотирма ключами; перфоратора та інших потрібних інструментів також не було. Я викруткою і молотком вибивав стіну, аби там помістився той лічильник. Пам’ятаю, встановлював його понад чотири години. Зараз ця робота займає пів години.

– Щоб бути хорошим сантехніком, потрібно добре знати фізику і математику?

– Базові знання мати, звичайно, потрібно. Але не обов’язково все це згодиться в роботі. Це, як у водія: сів в авто, але досвід приходить з кілометрами, а не з роками. Чим більше робиш, тим більше «набивається» рука, більше пізнаєш. Потрібно читати про нові технології, щось підглянути в ютубі, хтось, хто краще знає, щось може підказати. І ніколи не треба боятися спитати, коли щось не знаєш. Головне ж  – результат, на який працюєш.

– Євгене, а яка робота для вас найскладніша?

– Такої немає. Є робота, яка просто забирає більше часу. Бо якщо знаєш роботу, то вона не може бути складною. Вона цікава. Сантехнік земляними роботами не дуже часто займається. Для цього є маленькі бобкати, наприклад. А з ключами робота не може бути складною, якщо ти її знаєш і любиш.

– Є будинки, в які не хочеться заходити?

– Тут – тільки людський фактор. Якщо господар квартири не підійшов зразу, я краще відмовлюся від роботи. Я не сварюся, але, буває, надивляться європейських ремонтів, а заплатити хочуть за це п’ять копійок і отримати результат. Хочете нормальну роботу – потрібно нормально заплатити.

– Але мало просто зробити роботу. Потрібні гарантії. Ви їх даєте?

– Я беру тільки сертифікований дорожчий матеріал. І у випадку, коли сам його купую, то і сам за нього відповідаю, даю гарантію з урахуванням того, що мені її дає магазин. Якщо, наприклад, лопнув фільтр чи порвалася труба, затопило сусідів і причина в матеріалі, то магазин відшкодовує. Якщо це моя помилка, то, звичайно, я плачу сам. Але таке було тоді, коли я тільки починав працювати.

– Чи важлива для вас дистанційна діагностика проблеми?

– Обов’язково. Якщо телефонують і хочуть, аби я ліквідував якусь проблему, то я в деталях питаю, що саме сталося. Потім виїжджаю на виклик.

– Думаю, знаєте приказку «сапожник без сапог». Тож зізнайтеся: собі сантехніка викликати доводилося?

– Так, підходить мені ця приказка. Було таке. Нещодавно робив у себе в ванній ремонт і мені потрібно було труби зробити, а в мене в самого був виклик. Тому мені ліпше було викликати сантехніка і заплатити йому гроші, котрі я заробив на другій роботі. Ну і для того, що б дружина не на мене кричала (жартує).

– Звідки стереотип, що всі сантехніки вживають спиртні напої?

– Зараз ви дуже багато бачите приватних сантехніків, котрі приходять напідпитку? Я не п’ю зовсім вже 16 років. А колись я прийшов до крутого замовника із запахом перегару. Я не був п’яний, але запах був, певно, після вчорашнього. Замовник почув запах і заявив мені, що він викличе іншого майстра. А замовлення було досить непоганим. Тоді я зрозумів, що це заважає роботі. Тому я не думаю, що зараз багато сантехніків, які вживають. Всі ж хочуть заробити гроші.

– Тапки на виклик берете з собою?

– Ні, але є бахіли і резинові чоботи, якщо повно води. І роздягаюся обов’язково.

– Що робити, якщо в квартирі по коліна води?

– Насамперед потрібно перекрити кран. Якщо у квартирі зробити це неможливо, то потрібно терміново дзвонити на аварійку, в них всі ключі є. А якщо нема, то вони не цураються збити той замок. Часом сантехнік не може зайти, бо зараз багато створено ОСББ, доки познаходиш всі ключі.

Був випадок, коли до мене зателефонувала пенсіонерка:

Женя, приїдь, будь ласка, терміново.

А що трапилося?

Лупить вода в туалеті. І ще там – змія!

– Я нічого не зрозумів зі слів жінки, але сів в машину і поїхав. А у неї, виявляється, лила вода зі шланга, котрий йде до бачка в унітазі. І той шланг зірвало, а тиск великий і, відповідно, шланг, як змія, крутився. Тому жінка злякалася і закрила двері в туалет.  Я зайшов, перекрив кран – і вся змія закінчилася.

– Як дістати обручку чи ланцюжок, які впали в унітаз чи умивальник?

– Часом можна й не дістати з унітазу. Ланцюжок ще може десь зачепитися далі в стояку. А обручку змиває. А от в умивальнику – немає проблем. Розкручуєш сифон і дістаєш.

З умивальників доводилося діставати. Часто знімаю унітази, бо забиваються. То папір туалетний люди кидають, то зливають з відра воду і забувають там ганчірку. Витягуєш ту ганчірку, а там ще купа всього знаходиться. І навіть ланцюжок знаходив.

Найчастіше зараз в Луцьку ходжу в новобудовах розводити воду. Багато й по забитій каналізації викликають.

– Євгене, розкажіть, за що ви любите свою роботу та які у ній недоліки.

– Недоліки у тому, що є нічні виклики. Прорвало воду вночі  доводиться їхати.

А от люблю роботу за результат і ставлення замовників після отриманого результату. Нормально зробиш – в них посмішка на обличчі. І гроші за це отримую непогані. За них зараз можна жити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів