У Швейцарії хочуть заборонити приховувати обличчя одягом в громадських місцях

Понеділок, 08 березня 2021, 04:59

У Швейцарії 7 березня проводили референдум щодо заборони носіння одягу, що приховує обличчя.

Зокрема, йдеться про одяг мусульманських жінок — нікаб та паранджу, а також "палестинські хустки" та балаклави, - повідомляє "Суспільне".

Деякі політики вважають, що заборона на носіння нікаба є продовженням боротьби з радикальним політичним ісламом.

Референдум ініціювала ультраправа Швейцарська народна партія (SVP). Автори відповідного законопроєкту взяли за зразок заборону на носіння паранджі та нікаба, яка вже введена в Австрії, Бельгії, Болгарії, Данії та Франції. Опитування громадської думки показують, що більшість швейцарців виступлять на підтримку ініціативи і заборона стане законом.

"У Швейцарії наша традиція — показувати своє обличчя. Це знак наших основних свобод", — сказав член парламенту і голова комісії з проведення референдуму Вальтер Вобманн.

Водночас представники мусульманського співтовариства розцінюють цей референдум як відмову визнавати його представників як частину населення Швейцарії.

"Якщо більшість проголосує за цей законопроєкт у цю неділю, також як за заборону мінаретів у 2009 році, Швейцарія знову створить образ країни, яка бажає ще більше регулювати зовнішні прояви мусульманського співтовариства і відмовляється визнавати його частиною власного пейзажу, такого ж як інші складові частини країни", — заявив представник мусульмансько-феміністської організації "Фіолетові хустки" Інес Ель Шейх.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: