Поділитись:

Електрообладнання: різновиди, використання, ступені захисту*

Четвер, 04 березня 2021, 12:11
Електрообладнання: різновиди, використання, ступені захисту*

Електрика вже доволі тривалий час робить життя людей простішим. Вона використовується у побуті та для вирішення промислових, виробничих задач. Сукупність пристроїв, яким для роботи постійно необхідна електрична енергія, називають електрообладнанням. Це величезна кількість машин, техніки, приладів, які ми зустрічаємо та використовуємо щодня.

Що таке електрообладнання та його різновиди

Електрообладнанням називають пристрої, які виробляють, розподіляють, передають, перетворюють та споживають електричну енергію. Існує багато способів класифікації цих виробів. Ми скористаємося найбільш простим, згідно якого електрообладнання поділяється на два види:

  • машини — вони займаються перетворенням енергії;
  • апарати — відповідають за керування та захист систем.

До першої групи належать електричні двигуни, генератори, трансформатори. Перші створюють механічний рух, другі генерують струм і тепло, треті перетворюють одну електрику на іншу. Електричні машини мають унікальну здібність — вони можуть змінювати принцип роботи на зворотній.

Електричні апарати вимірюють, змінюють, регулюють параметри різних систем та компонентів. Також вони захищають обладнання та мережі від перевантажень. Подібні апарати використовують у пускорегулюючих приладах, транспортних засобах, системах автоматики тощо.

Електрообладнання: різновиди, використання, ступені захисту*

Експлуатація електрообладнання у промисловості та побуті

Електрообладнання сьогодні присутнє у всіх галузях людської діяльності. Воно необхідно для роботи промислових підприємств, а також у побуті. Кожен пристрій виконує певну задачу. Наприклад, загальнопромислові електродвигуни серії АІР використовуються для забезпечення функціонування насосів, компресорів, вентиляційних систем. На Булат Метал ви можете побачити, як багато існує різновидів цих універсальних моторів. Серія двигунів АІР — це яскравий приклад електрообладнання, без якого неможливо уявити сучасну промисловість та сільське господарство.

Незважаючи на те, що електростанція — це скоріше конструкція, а не обладнання, але вона теж належить до числа пристроїв, які генерують струм. Без подібних станцій наші квартири, будинки, інші об’єкти не були б настільки комфортними для виконання побутових та робочих задач. Відсутність електрики позбавляє людину можливості нормально працювати, готувати їжу, розважатися тощо.

Ще одним прикладом затребуваного електрообладнання є акумулятори. Вони служать для накопичення енергії та передачі її споживачу за потреби. Акумулятори бувають дуже різними: промисловими та побутовими, компактними (мобільними) та стаціонарними. В останні роки популярність отримали сонячні батареї, які накопичують енергію сонячних променів. У цього альтернативного джерела є високий потенціал.

Електрообладнання: різновиди, використання, ступені захисту*

Необхідність захисту електрообладнання від зовнішнього середовища

Незважаючи на поширеність електрообладнання, під час його використання не слід забувати про певні ризики. Удар струмом — не те, що хотілося б людині відчути на собі. Виробники використовують спеціальні корпуси, щоб запобігти виникненню небезпечних ситуацій. Ці засади необхідні не лише задля захисту людини, а й для забезпечення стабільної роботи обладнання — електричні прилади теж мають власні «страхи». Вони бояться:

  • вологості;
  • пилу та бруду;
  • вибухів;
  • високих і низьких температур;
  • механічних пошкоджень.

Обираючи електрообладнання, обов’язково вивчіть рекомендації виробника. Вищезгадані мотори серії АІР випускаються у різних виконаннях: для роботи у вибухонебезпечних приміщеннях, для використання в умовах спекотного клімату тощо.

Надрукувати
мітки:
коментарів