Поділитись:

Людина – це потрійний бублик: трохи про топологію

Четвер, 04 березня 2021, 07:40

Знаєте, є такий розділ математики – топологія. Тут вивчають, зокрема, властивості просторів і геометричних фігур, які залишаються незмінними при безперервних деформаціях.

Для топології немає різниці між кулею, млинцем або циліндром. Наприклад, кулю можна збільшити або зменшити, розкачати в циліндр, а циліндр – розплющити в млинець. І це, з точки зору топології, буде тією самою фігурою. Але от щоб зробити бублик, доведеться або склеювати циліндр, або прорвати отвір в млинці. Уявили? Якщо ні – далі можете не читати.

З точки зору топології саме дірки – одна з ключових властивостей поверхні. Це як при грі зі шматком пластиліну – не можна перетворити фігури різної лінійної зв'язності одну в іншу без розірвання чи склеювання. Топологічні фігури, для яких таке можливо, зв'язуються гомеоморфними перетвореннями. Наприклад, чашка і бублик – гомеоморфні, бублик і циліндр – ні.

Людина – це потрійний бублик: трохи про топологію

Але до чого є гомеоморфним тіло людини?

Якщо ви трохи знаєте анатомію, то в курсі, що тіло людини має один наскрізний отвір – шлунково-кишковий тракт. Таким чином, на перший погляд здається, що людина – це тор, тобто, бублик. Так думав і я, коли вирішив написати цю замітку. Проте, сумління змусило мене погуглити трохи інформації, і я зрозумів, що все життя думав про людей топологічно невірно.

Адже я геть не врахував, що крім «входу» і «виходу» шлунково-кишкового тракту, до нього в області носоглотки підходять просвіти, які починаються ніздрями. Таким чином, ми маємо чотири з'єднаних один з одним отвори – непростий випадок!

Зрештою, я знайшов інформацію, яку можна вважати достовірною. Один математик довів, що людина є гомеоморфною до потрійного тору, іншими словами – до чогось на кшталт спінера.

Людина – це потрійний бублик: трохи про топологію

До речі, якщо у вас є пірсинг, то гомеоморфність вашого тіла буде вже іншою. Ось так, живіть тепер з цим.

P.S.: А от хробак – це тор. Бо в нього ніздрів немає. А ще його можна перетворити на систему незалежних торів. Лопатою.

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій журналісти виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій. Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією.

Надрукувати
мітки:
коментарів