Поділитись:

«Майбутнє цивілізованого світу – за цифровими технологіями», – очільниця волинських податківців Світлана Савчук

Субота, 27 лютого 2021, 12:48
«Майбутнє цивілізованого світу – за цифровими технологіями», – очільниця волинських податківців Світлана Савчук

Декларуючи доходи, кожен робить особистий внесок у майбутній добробут країни, переконана начальниця ГУ Державно податкової служби у Волинській області Світлана Савчук.

Упродовж двох місяців 2021 року волиняни вже задекларували понад 85 мільйонів гривень отриманих у 2020 році доходів. Ці волинські декларанти зобов’язалися сплатити 3,3 мільйона гривень податку на доходи фізичних осіб та 700 тисяч гривень військового збору. Річні податкові декларації до державних податкових інспекцій Волині вже подали майже 900 волинян. 

Втім, наразі аналіз наявних в органах ДПС баз даних засвідчив, що у когорті потенційних волинських декларантів – понад тисяча осіб. Саме ці громадяни згідно з вимогами закону до 1 травня поточного року зобов’язані подати декларації про отримані минулого року доходи і сплатити до бюджету ПДФО та військовий збір. 

У податковій службі краю сподіваються, що кожен волиняни із тих, кого закон зобов’язує декларувати доходи, виконає свій конституційний обов’язок вчасно.

Разом з тим, податківці наголошують: не варто відкладати на останні дні деклараційної кампанії візит до податкової інспекції. Тим паче, що відзвітуватися про доходи можна через електронний кабінет

«Практика декларування доходів громадянами в Україні існує майже двадцять років. Законодавець передбачив, що кожен українець, який отримав доходи без сплати податків, має право і обов’язок водночас за підсумками фінансового року їх задекларувати і визначити до сплати податкові зобов’язання, тобто сплатити до бюджету ПДФО та військовий збір», – коментує очільниця Головного управління ДПС у Волинській області Світлана Савчук, відповідаючи на запитання про загальний принцип деклараційного процесу. 

На прохання конкретизувати перелік потенційних декларантів, керівниця податкової служби Волині детально розповідає про доходи, що підлягають обов’язковому декларуванню:

«Доходи від  продажу (обміну) нерухомого та рухомого майна та доходи у вигляді спадщини (подарунка) від фізичних осіб, що не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення чи спадщина (подарунок) від нерезидента або отримана нерезидентом власне найчастіше декларуються нашими громадянами та нерезидентами.

Окрім того, ми чекаємо декларації від громадян, які у 2020 році отримали інвестиційний прибуток від операцій з інвестиційними активами чи мали доходи у вигляді додаткового блага, наприклад, отримали прощення банківських боргів.

Очевидно, що для аграрної Волині актуальним питанням залишається декларування доходів від продажу сільськогосподарської продукції та продукції тваринництва. Це означає, що окрема категорія громадян – кожен власник чи орендар земельної ділянки понад 2 гектари теж зобов’язані подати річну податкову декларацію.

Ще одна чисельна група потенційних декларантів – ті, хто отримував доходи від обробітку землі власною технікою у сезон польових робіт, а також громадяни, які мали  іноземні доходи.

Обов’язково декларуються доходи у вигляді призів, виграшів, від кооперативних виплат та /або від одержання паю, у вигляді благодійної, в тому числі гуманітарної допомоги», – пояснила Світлана Савчук.

В чиновниці також запитали, чи має податкова служба орієнтовні розрахунки щодо потенційної кількості декларантів, котрі відвідають державні податкові інспекції. Чи існує альтернатива паперовій декларації?

«Чудова заміна паперовій формі звітності, в тому числі Річній податковій декларації – електронний кабінет на вебпорталі ДПС України. 

В результаті опрацювання  податкових розрахунків за формою № 1 ДФ за три квартали минулого року ми відібрали інформацію про понад тисячу осіб, які торік не сплатили податки з отриманих доходів.  

Зараз ми активно спілкуємося з потенційним декларантами з приводу якісного і своєчасного подання ними декларацій і сплати податків. Очікуємо, що всі громадяни, котрі у 2020 році отримали доходи, з яких не сплачено ПДФО, будуть відповідальними і виконають конституційний обов’язок. За попередніми розрахунками нинішня деклараційна кампанія дозволить бюджетам залучити до 20 мільйонів гривень  ПДФО і  3,5 мільйона гривень військового збору., тобто не менше, ніж минулого року. 

У минулому кількість декларантів, зокрема і тих, яким фахівці податкової служби надали консультації  щодо подання декларації, в окремі роки сягала 10 тисяч. Звичайно, що чимало з них звітувалися про доходи з метою отримання податкової знижки. 

Ми керуємося принципом, що кожному декларанту треба надати належну консультаційну допомогу і сприяння у поданні декларації. Враховуючи карантинні обмеження, пропонуємо вже зараз потенційним декларантам отримати електронний цифровий підпис, зареєструватися в електронному кабінеті  та подати Річну податкову декларацію про майновий стан і доходи дистанційно.

Майбутнє цивілізованого світу – за цифровими технологіями.  Декларуючи доходи, зокрема з використанням сучасних технологічних рішень, кожен робить особистий внесок у майбутній добробут та розвиток власної країни», – запевнила начальниця ГУ Державно податкової служби у Волинській області.

Нагадаємо, що спілкуватися з податковою службою дистанційно можна також за допомогою сервісу InfoTAX.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 березня 2024
06 березня 2024
21 лютого 2024
13 лютого 2024
01 лютого 2024
30 січня 2024
05 січня 2024
04 січня 2024
08 листопада 2023
10 жовтня 2023