Поділитись:

ВООЗ платитиме за побічні ефекти від COVID-вакцин

Середа, 24 лютого 2021, 02:21
ВООЗ платитиме за побічні ефекти від COVID-вакцин

У ВООЗ розповіли про наміри виплачувати грошову компенсацію за серйозні побічні ефекти від вакцин проти COVID-19 в рамках механізму COVAX.

Йдеться про план безвідмовної системи компенсації при нещасних випадках (no-fault compensation plan), який ВООЗ узгодила через заяви про серйозні побічні ефекти у людей в 92 бідних країнах, що отримували вакцину через COVAX, -  пише "Українська правда.Життя".

Це перший і єдиний глобальний механізм компенсації травматизму, що спричинений вакцинацією.

"Всі вакцини, які закуповуються або поширюються через COVAX, отримують схвалення регулюючих органів або дозвіл на використання в надзвичайних ситуаціях, щоб підтвердити їхню безпеку і ефективність.Але, як і всі ліки, навіть вакцини, схвалені для загального застосування, в рідкісних випадках можуть викликати серйозні побічні реакції", – зазначають у ВООЗ.

Компенсація має бути одноразовою і буде доступною для близько 92 країн з низьким та нижче середнього рівнями доходу. У цей список входить й Україна.

За повідомленням ВООЗ, заявки на компенсацію можна буде подавати через портал covaxclaims.com, який має запрацювати з 31 березня 2021 року.

Люди зможуть подати заявку на компенсацію в рамках програми після запуску порталу, навіть якщо вони отримали вакцину від COVAX до 31 березня 2021 року.

Право на отримання допомоги буде доступним до 30 червня 2022 року.

Водночас у ВООЗ не повідомили детальних критеріїв щодо того, хто саме може подавати заявку на компенсацію та про які саме рідкісні побічні ефекти та наслідки йдеться. 

Схема компенсації "без провини" (no-fault compensation plan) – це схема, в якій нещасні випадки і травми вважаються неминучими, і потерпілим компенсують пов'язані з цими наслідками витрати – без необхідності залучення судів і доказів відповідальності іншої сторони за завдані збитки.

Країни, що самостійно фінансують закупівлі вакцини проти COVID-19, також планують свої власні програми компенсації, зазначають у ВООЗ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів