Поділитись:

Ексголові правління «Приватбанку» Дубілету повідомили про підозру

Вівторок, 23 лютого 2021, 11:52

Ексголові правління «Приватбанку» Олександру Дубілету та ще двом колишнім високопосадовцям цього банку повідомили про підозри у розтраті чужого майна на суму 136 млн грн.

Про це пише Українська правда, посилаючись на Офіс Генпрокурора.

«Генеральним прокурором 22 лютого 2021 року погоджено повідомлення про підозру трьом колишнім високопосадовцям ПАТ КБ «Приватбанк» у розтраті чужого майна шляхом зловживання службовим становищем, вчиненій за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах, та у службовому підробленні (ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 28 ч.ч. 1, 2 ст. 366 КК України)», – йдеться у повідомленні на сторінці Офісу Генпрокурора.

Зокрема, повідомили про підозру експершому заступнику голови правління «Приватбанку» Володимиру Яценку, який 22 лютого намагався покинути Україну на приватному літаку. А також колишньому голові правління банку Олександру Дубілету (ОГП традиційно не називає прізвищ, однак джерела УП у правоохоронних органах підтвердили, що йдеться саме про Дубілета, – ред.) та начальнику департаменту фінансового менеджменту, яка одночасно займала посаду першого заступника Голови правління пов’язаної з банком юридичної особи.

Слідство встановило, що у грудні 2016 року троє колишніх посадовців банку, усвідомлюючи, що ПАТ КБ «Приватбанк» найближчим часом буде визнаний неплатоспроможним та перейде під контроль держави, та розуміючи, що у зв’язку із цим з 19 грудня 2016 року вони втратять контроль над грошовими коштами банку, підготували та реалізували злочинний план розтрати грошових коштів фінустанови. Він полягав у протиправному нарахуванні і виплаті додаткової винагороди – індексованої комісії у зв’язку із ростом курсу гривні до долару США на користь пов’язаної з банком юридичної особи по наявним депозитним договорам з нею. При цьому виплата такої комісії цими депозитними договорами та додатковими угодами до них не передбачалась.

Окрім цього, нарахування і виплата винагороди були заплановані в порушення вимог статті 52 Закону України «Про банки і банківську діяльність», якою встановлено, що угоди, які здійснюються з пов’язаними з банком особами, не можуть передбачати умов, що не є поточними ринковими умовами.

«Для прикриття розтрати грошових коштів «Приватбанку» троє ексвисокопосадовців вирішили надати цим банківським операціям вигляду законних, посилаючись на начебто заздалегідь прийняте і погоджене рішення кредитного комітету банку від 2014 року, насправді підроблене «заднім числом», та на рішення кредитного комітету банку від 16 грудня 2016 року, якими нібито ухвалено рішення про застосування нарахування і виплати індексованої комісії по депозитам на користь пов’язаної з банком юридичної особи в рамках розпорядження «Про реалізацію нового депозиту з виплатою винагороди у зв’язку з ростом курсу гривні до долару США» від 2013 року. Таким чином, підозрювані спричинили збитки у сумі 136 млн гривень», – повідомили в Офісі Генпрокурора.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 лютого 2024
22 лютого 2024
15 лютого 2024
15 листопада 2023
03 листопада 2023
03 жовтня 2023
15 вересня 2023
08 вересня 2023
07 вересня 2023