Поділитись:

Тернистим шляхом свічада світлиць

Автор: Міла Роспопа |
Вівторок, 23 лютого 2021, 07:40

Якщо ви вчилися на філологічному, то знаєте напевно, що таке свічадо, і чим воно відрізняється від світлини і світлиці. 

Якщо ж ваша молодість проходила деінде, ви зазвичай не розумієте всієї глибини висот цих пафосних назв публічних заходів до чергової річниці великого письменника чи письменниці. 

Зазвичай такі назви торкають ніжні струни тонких філологічних душ, які під скупу сльозу приходять на зустрічі, лекції виставки і концерти. На таких заходах зазвичай не дуже багато людей. Принаймні, тих, що прийшли сюди своєю волею. Однак, тут доволі часто можна почути нарікання на кшталт  "люди не цікавляться", "люди не хочуть пізнавати великого", "людям тільки відосики подавай, і квартали". 

Та, кажучи філологічно, у кожної медалі два боки...

Мені не пощастило поєднувати в собі тонку філологічну душу (з повним набором ніжних струн, скупих сліз і свічад, аякже) і фанатку простих жизнєнних відосів. Весь цей публічний пафос мені не чужий, але водночас я чудово розумію людей, які вирішили взяти – і не прийти. 

"Рушникова доріжка "Я в серці маю те, що не вмирає!", "І в серці моїм переможнії співи лунають", "Я тут, я завжди тут, я все з тобою", "Берегиня волинського краю", і вишенька – "Автопортрет Лесі Українки у свічаді її епістолярії". 

Вангую, якщо ви філолог, то цієї миті у вашій голові зародилося цілком закономірне питання "А що, власне, не так?". У не-філологів такого запитання не виникне. Не-філологам ці назви заходів здадуться шаблонними, надлишково пишномовними і ... нудними. Передчуваючи праведний гнів, викликаний словом "нудні", одразу поясню. 

Життя сучасної людини розігналося до небачених раніше темпів. У шаленому щоденному ритмі люди часто не можуть знайти час на базові речі – здоровий сон, правильне харчування, спілкування з рідними і друзями. Для того, щоб сходити на концерт, виставку чи презентацію книжки, доводиться буквально вигризати зі своїх графіків дорогоцінний час.

Чи захочеться людині, яка знайшла у своїй добі дві вільні години, витратити їх на те, що їй відоме ще зі школи? Чи захочеться піти на захід, у назві якого  – невідомі слова, які вживає обмежене коло осіб, ніби зневажаючи тих, хто ці слова не розуміє? 

Я вірю, що будь-яке тонке відчування зароджується із простого і примітивного "не нудно". І якщо вам дали шанс спробувати щось нове і не-нудне, є імовірність, що це западе вам у душу. 

Для цього потрібно дати спробувати. 

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій журналісти виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій. Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією.

Надрукувати
мітки:
коментарів