У США успішно клонували вимираючий вид тхора

Субота, 20 лютого 2021, 02:52

Американські вчені успішно клонували тварину, що знаходиться на межі зникнення. Чорноногий тхір, на ім'я Елізабет Енн, став точною генетичною копією свого попередника, який помер 30 років тому.

Як пише Суспільне з посиланням на New York Post, клонована тварина допоможе урізноманітнити популяцію чорноногих тхорів.

Елізабет Енн народилася і виросла на фермі з розведення чорноногих тхорів Служби охорони рибних ресурсів і дикої природи в Форт-Коллінзі, штат Колорадо. Вона є генетичною копією тхора на ім'я Вілла, яка померла в 1988 році і чиї останки були заморожені.

За словами науковців, Вілла могла б передати свої гени природним шляхом, утім самець, що народився від неї, "не впорався зі своєю роботою", і її рід вимер.

Всі представники виду походять всього від семи особин, через що вони стали частіше хворіти. Також у тхорів частіше проявляються генетичні аномалії, які можуть заважати розмноженню в дикій природі. До 1981 року чорноногі тхори вважалися зниклим видом, утім у Вайомінгу випадково знайшли невелику популяцію.

Після вдалого експерименту вчені хочуть клонувати ще одну особину, на цей раз самця. Науковці сподіваються, що технологія клонування дозволить повернути зниклі види тварин.

Елізабет Енн і майбутні клони Вілл сформують нову лінію чорноногих тхорів, які залишаться в Форт-Коллінзі для вивчення. За словами науковців, наразі немає планів випускати їх в дику природу.

Що таке клонування

Клонування створює нову рослину або тварину, копіюючи гени виду тварини, що існує. Техаська компанія Viagen, яка клонує домашніх кішок за 35 000 доларів і собак за 50 000 доларів, клонувала коня Пржевальського та диких коней з Монголії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: