Поділитись:

В Антарктиді з'явився зелений і малиновий сніг (фото)

Вівторок, 16 лютого 2021, 00:29
В Антарктиді з'явився зелений і малиновий сніг (фото)

Поблизу антарктичної станції "Академік Вернадський" почав "цвісти" сніг: він змінив колір з білого на зелений та малиновий. Внаслідок цього явища може пришвидшитися процес глобального потепління.

Про це повідомили в Національному антарктичному науковому центрі.

"Таке забарвлення з'являється внаслідок розвитку в снігу мікроскопічних водоростей. Вони розмножуються спорами, які не бояться екстремальних температур і зберігаються в снігу протягом всієї тривалої зими. Коли погодні умови стають сприятливими, спори починають проростати", – пояснили науковці.

Зелений колір дає пігмент хлорофіл, а червоний – каротиновий шар, який містять клітини деяких видів мікроводоростей і захищає їх від ультрафіолетового випромінювання.

Науковці зазначили, що "цвітіння" сприяє зміні клімату, оскільки через забарвлення снігу від його поверхні менше відбивається сонячного світла тому пришвидшується танення. Як наслідок у ньому розвивається дедалі більше яскравих водоростей, від чого танення ще пришвидшується.

Внаслідок цього природного явища вчені з британського Університету Кембриджу запропонували НАНЦ провести спільне дослідження та визначити, яка ж площа Антарктиди влітку вкривається кольоровим снігом. Розпочати дослідження планується незабаром, воно відбуватиметься через верифікацію на місці супутникових знімків. Результати цієї роботи дозволять по-новому оцінити масштаб танення антарктичних снігів внаслідок глобального потепління.

В Антарктиді з'явився зелений і малиновий сніг (фото)В Антарктиді з'явився зелений і малиновий сніг (фото)В Антарктиді з'явився зелений і малиновий сніг (фото)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів