Поділитись:

У Рожищі люди ходять в напівзруйновану амбулаторію, бо нову не можуть здати в експлуатацію

П'ятниця, 12 лютого 2021, 22:50

фото "Суспільного".

Стеля в грибку та полущені стіни - такий вигляд має приміщення лабораторії і денного стаціонару Рожищенської амбулаторії, де щодня приймають близько півсотні пацієнтів.

Про це повідомляє "Суспільне".

Директорка Рожищенського Центру первинної медико-санітарної допомоги Леся Басалик розповіла, що будівлю орендують у районної лікарні і щодня тут приймають близько півсотні пацієнтів. Нині готове приміщення, реконструйоване за кредитні гроші від Світового банку, в яке в’їхати медики не можуть.

"Очікували перейти в ту амбулаторію і ми б повністю звільнили і цей коридор, і кімнати На сьогоднішній день мала б бути завершена та стадія передачі в експлуатацію амбулаторії №2 в приміщенні військкомату. Там все майже готове", - каже директорка.

А поки ж медики обслуговують пацієнтів у цьому приміщенні.

"Які нам умови дали, в таких ми і працюємо. Свою роботу виконуємо, пацієнтів приймаємо, так що на роботу воно нашу не впливає", - каже лаборантка Анна Фень.

Пацієнти з яикми поспілкувалися кореспонденти кажуть: змушені ходити саме сюди. "Звичайно, хто ж схоче в таких умовах здавати аналізи і це все… Його вже давним-давно потрібно було зробити", - розповідає місцева жителька Ольга Матвійчук, яка привела сина здавати аналіз крові.

Приміщення за 6 мільйонів стоїть пусткою

Приміщення реконструювали за 6 мільйонів гривень кредиту від Світового банку. Амбулаторію облаштували в Рожищенському військкоматі. У будівлі – зроблений ремонт, приміщення адаптоване для людей з інвалідністю. Зі слів директорки, залишилось завезти обладнання і почати тут працювати.

"Є і тактильні доріжки, є і пандуси і ширина всіх приміщень, які дозволяють як зайти в туалет, так і проїхатися по коридору і взагалі заїхати в це приміщення", - каже Леся Басалик.

Екс-координаторка проєкту Світового банку на Волині Оксана Гичук телефоном розповіла, що проєкт вони завершили 31 грудня. Зі слів керівника обласного управління капітального будівництва Івана Корчука, упродовж двох тижнів мають отримати сертифікат готовності об’єкта від Державної архітектурно-будівельної інспекції. Каже: приміщення, де розташовані військкомат і амбулаторія, немає кому передавати на баланс.

Чому амбулаторію не беруть на баланс

Приміщення, де розташовані військкомат і амбулаторія, поки немає кому передавати на баланс, - каже начальник управління капітального будівництва облдержадміністрації.

"Воно належало Рожищенській районній раді. Сьогодні, у зв’язку з новим розподілом власності, немає кому передавати цю амбулаторію на баланс. Ми звернулися до голови міської ради і Луцької районної ради, щоб вони вирішили це питання. На жаль, ми відповіді ні від того, ні від того не отримали", - розповідає Іван Корчук.

Суспільне запитало у владців, чому не хочуть брати реконструйоване приміщення на баланс громад. Як розповів голова Луцької районної ради Олександр Омельчук, він поки ініціює аудит.

"Ці кошти були витрачені ще 2015 року. Чому за 6 років амбулаторію не доробили, куди витрачені кошти. Щоб передати амбулаторію – потрібно розмежувати.Ми не можемо без актів приймання-передачі, введення в експлуатацію цього приміщення, передати територіальній громаді", - каже голова райради.

Рожищенський міський голова В’ячеслав Поліщук відповів, що коли готували проєкт реконструкції цієї амбулаторії, з громадою не радились. Нині міський бюджет утримує районну лікарню і Центр первинної медико-санітарної допомоги. На ще один такий заклад, каже, грошей не вистачає.

"Відсутня централізована каналізація, відсутнє централізоване водопостачання, тобто, в цьому приміщенні є ряд проблем, які автоматично будуть виникати в громади після використання за цільовим призначенням", - каже міський голова.

Наразі приміщення, зі слів Олександра Омельчука, передали до комунального підприємства "Райтеплобуд". Яка подальша доля амбулаторії – визначатимуть депутати на наступних сесіях районної ради

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів