Поділитись:

Хор «Оранта» в Луцьку презентував різдвяну програму (фото)

Понеділок, 08 лютого 2021, 13:34
Хор «Оранта» в Луцьку презентував різдвяну програму (фото)

5 лютого о 19:00 у «ГаРмИдЕр ангар-stage» відбулась прем'єра різдвяної програми архієрейського хору “Оранта”, керівником якого ось уже 30 років є заслужений діяч мистецтв України Василь Мойсіюк.

Режисером музично-театральної постановки стала Руслана Порицька, керівник театру "Гармидер". Тексти, наповнені різдвяним настроєм Луцька, спеціально створені для цієї імпрези поеткою Ольгою Ольховою, – повідомили в управлінні туризму та промоції міста Луцької міської ради. 

Театралізація, яка поєднала сценічну декламацію з виразним пластичним промовлянням, професійно втілили актори театру “Гармидер”. Відеоарт спеціально для цієї програми створював київський художник Олександр Загайний. Звукорежисер – Роман Сорока. Солісти: Анна Зарицька, Христина Зарицька, Марта Семенюк, Олег Гонтар.

Ініціаторкою та ідейною натхненницею події стала Катерина Теліпська.

Програму автори хотіли презентувати ще у січні в період різдвяних свят, та, на жаль, локдаун вніс свої корективи. Дійство викликало неабиякий ажіотаж серед лучан і не тільки, адже усі місця на подію були заброньовані за першу добу.

Унікальність заходу в самому форматі – не кожного дня можна побачити архієрейський хор, який звикли чути під час служб і літургій у Свято-Троїцькому соборі, в урбаністичному сучасному просторі. «ГаРмИдЕр ангар-stage» від часу появи у Луцьку став майданчиком, де створюються новаторські абсолютно не схожі на інші події, і вкотре це засвідчив.

Програма «ТИША» покликана нагадати про особливі філософські сенси в різдвяному настрої – цінності часу, наближень, спілкувань, особливої внутрішньої радості. У програмі прозвучали твори: 1. Різдвяна ніч (Марта Лозинська) 2. Тиха ніч 3. Свята вечеря (сл. Терези Угрин) 4. Спи Ісусе спи (обробка Миколи Гобдича) 5. Ой прилітали два соколоньки (Іван Небесний) 6. Що це за предивно (Яків Яциневич) 7. Пречистая Діва 8. Колядка Бом Бом (Тетяна Власенко) 9. Рождество Христове (Кирило Стеценко) 10. Тешуть теслі (сл. Б.-І. Антонич, муз. В. Жданкін).

Прем'єра відеоверсії різдвяної програми “Тиша” відбудеться 15 лютого о 20:00 на каналі YouTube театру "Гармидер". 

Хор «Оранта» в Луцьку презентував різдвяну програму (фото)Хор «Оранта» в Луцьку презентував різдвяну програму (фото)Хор «Оранта» в Луцьку презентував різдвяну програму (фото)Хор «Оранта» в Луцьку презентував різдвяну програму (фото)Хор «Оранта» в Луцьку презентував різдвяну програму (фото)Хор «Оранта» в Луцьку презентував різдвяну програму (фото)Хор «Оранта» в Луцьку презентував різдвяну програму (фото)Хор «Оранта» в Луцьку презентував різдвяну програму (фото)Хор «Оранта» в Луцьку презентував різдвяну програму (фото)Хор «Оранта» в Луцьку презентував різдвяну програму (фото)

Довідково: 

Вперше спів «Оранти» пролунав 1990 року в Хресто-Воздвиженській церкві, що стало першою літургією українською мовою за десятки років у нашому місті. Це був початок періоду відродження храмів, відродження Української Автокефальної Православної Церкви, і такі кроки ставали фундаментом до утвердження незалежності нашої країни. У репертуарі хору найкращі твори українських та зарубіжних композиторів. 1992 року «Оранта» вперше піднялась на хори Свято-Троїцького собору і відтоді є незмінною окрасою храму.

«Оранта» є присутньою на всіх важливих імпрезах міста та країни та є переможцем багатьох національних та міжнародних конкурсів та фестивалів.

Мойсіюк Василь Васильович – заслужений діяч мистецтв України, викладач, хормейстер, регент архієрейського камерного хору Свято-Троїцького кафедрального собору «Оранта» – очолює хор від початку його заснування. Шануючи тисячолітні традиції українського церковного співу, керівник добирає з багатої палітри духовної музики до репертуару хору найкращі твори українських композиторів: М. Леонтовича, М. Вербицького, К. Стеценка, А. Веделя, Д. Бортнянського, М. Березовського, М. Лисенка, О. Нижанківського, в яких через слово і музику гармонійно поєднані глибокий драматизм і ліризм, віра і надія, радість і любов. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів