Поділитись:

Що незабаром буде з гривнею: прогнозує інвестиційний банкір

Неділя, 07 лютого 2021, 20:00

Кінець січня – початок лютого позначилися зміцненням гривні. Причому останнім часом – помітнішим.

Що ж відбувається? Відповідь на своїй сторінці у фейсбуці дає інвестиційний банкір Сергій Фурса. Подаємо без змін. 

По-перше, треба зрозуміти, що перед тим, як зміцнитися, гривня ослабла. Це сталося перед Новим роком. Традиційна слабкість національної валюти. І викликано це було не фундаментальними факторами, а суб'єктивними. А саме – дуже активно витрачав гроші Мінфін. Український уряд у принципі відомий тим, що в грудні викидає на ринок дуже багато гривні. Так уже організовані бюджетні виплати, що велика частина з них припадає на грудень.

Ми всі бачили, як наприкінці грудня закопують в обледенілу землю нові дитячі майданчики. Це традиційна історія. Цього року вона була обтяжена ще й тим, що дуже довго в бюджеті було порожньо. Порожнісінько. Уряд не виконував плану із запозичень, бо грошей ніхто не давав. І, відповідно, не могли ці гроші витратити. І тільки наприкінці року, на тлі звісток, що МВФ таки відряджає нам віртуальну місію, вдалося залучити необхідну суму. І тут же майже її всю витратити. Що не забарилося позначитися на курсі гривні.

Отже, гривню просто хитнуло, і вона неминуче мала повернутися до об'єктивних показників.

Що ще допомагає?

По-перше, те, що у світі залишається дуже багато грошей. Їх просто нікуди дівати. І в такі моменти іноземні інвестори готові вірити в Україну та вірити в гривню, і готові активно купувати номіновані в гривні державні облігації. У підсумку ми бачимо активну купівлю облігацій внутрішньої державної позики нерезидентами. Вони заходять, продають свої кровні долари, купують гривню й уже на неї купують облігації.

По-друге, суперкон'юнктура на світовому ринку сировини. Тут вам і руда з металом. Тут вам і харчові продукти. З одного боку, відновлення світової економіки й торгова війна між Австралією й Китаєм, від якої виграють українські сталевари й рудокопи. Це допомагає як краще грати певним футбольним командам, так і приводить до зростання експортного виторгу, а отже, підтримує гривню. З іншого боку, проблеми з урожаєм 2020 року, коли погода була не дуже, зокрема й в Україні, призвели до зростання цін на пшеницю й кукурудзу. І ці долари теж заходять в Україну. Не всі, але частково.

У підсумку ми й маємо тренд на зміцнення національної валюти. І якщо Нацбанк не чинитиме опору, то тренд буде продовжено. І гривня легко може дійти до 27 грн/$. А може, і далі. Поки не зустріне заслонного вогню НБУ. Все-таки в регуляторі добре пам'ятають, чим закінчилося зміцнення гривні для Смолія.

Як довго це може тривати? Найближчі місяці – так точно. Якщо, звичайно, погода на світових ринках не зміниться. Уже ближче до другого півріччя стануть актуальними інші питання. Зокрема, співпраця України з МВФ, яка зараз ніби є, але грошей немає. Поки це інвесторів влаштовує. Тим паче вони більш ніж добродушно налаштовані під тиск зайвих грошей. Але що ближче будуть вересень і виплати за зовнішнім боргом, то більше запитань вони почнуть ставити.

Але це буде вже після літа. І це зовсім інша історія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що буде з доларом у 2021 році: прогнози банкірів та економістів


 

Надрукувати
мітки:
коментарів