Поділитись:

Індійські альпіністи збрехали про підкорення Евересту: їм можуть заборонити сходження в Непалі

Субота, 06 лютого 2021, 02:54

Альпіністи з Індії сфабрикували своє підкорення найвищої вершини земної кулі Евересту в Гімалаях і тепер влада Непалу хоче заборонити їм на десять років сходження на вершини на території країни.

Як пише Суспільне з посиланням на The New York Times, альпіністи Нарендрив Сингх Ядав та Сима Рані Госвамі у 2016 році отримали сертифікат від непальської влади про підкорення Евересту після того, як показали їм фотографії з гори. Утім згодом з'ясувалося, що знімки були підробкою.

Про фальсифікацію знімків стало відомо в серпні 2020 року, коли Ядаві висунули на престижну премію у сфері альпінізму. Ті, хто по-справжньому сходив на Еверест, помітили, що прапори на знімках спокійно звисали попри те, що на вершині завжди спостерігається сильний вітер.

Також користувачі соцмереж помітили, що на знімках киснева маска не була під'єднана до балона, а у лінзах сонцезахисних окулярів не було відбитків ні снігу, ні гір. Після скандалу керівник групи зі сходжень на вершину підтвердив, що Ядав і Госвамі ніколи не підіймалися на Еверест. А інші альпіністи підтвердили, що бачили, як номінант премії спускався в базовий табір після невдалої спроби підкорення вершини.

Тепер влада Непалу намагається заборонити двом індійським альпіністам, які надали фотографії, сходження на Еверест та інші вершини впродовж 10 років. Урядовці заявили, що їх розслідування показало, що пан Ядав та пані Госвамі досягли висоти приблизно 27 000 футів (понад 8000 метрів), що, приблизно на 2 000 футів (609 метрів) нижче вершини. Ця висота відома як "зона смерті", де повітря настільки розріджене, що навіть з киснем в балонах мозок і тіло починають відмовляти.

Гід попередив альпіністів, що у них закінчився запас кисню і що вони недостатньо фізично підготовлені, щоб досягти вершини, і, як встановило розслідування, їх врятували спецслужби.

Непал, одна з найбідніших країн Азії і місце, де фіксують найбільшу кількість сходжень на Еверест. Влада країни щосили намагається викорінити фіктивних підкорювачів вершин, утім за останні кілька років кількість людей, що підроблюють заяви про Еверест, різко збільшилася.

Така тенденція також пов'язана з тим, що Індія часто присуджує своїм громадянам нагороди за підкорення найвищої вершини у світі. Через це потік альпіністів в Непал за останні роки помітно зріс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів