Поділитись:

У підлітків не може бути серйозних проблем?

Середа, 03 лютого 2021, 19:40

Цей стереотип живе в суспільстві як щось загальноприйняте, бо, думаю, кожен підліток хоча б раз чув ці слова.

Знайома ситуація, коли ти, нарешті, наважився розповісти старшим про останні події свого життя, які насправді вразили-засмутили-шокували тебе, а у відповідь від якоїсь тітки Галі тобі прилітає красномовне: “Тю, та фігня це все, я от у твої роки на городі голими руками кактуси рвала, на гору по воду лазила, з драконами дорогою до школи билася, і взагалі тобі не може бути важко, іди краще посуд помий, щоб менше такими думками голову забивав”.

А потім сиди і думай, чи це ти такий слабохарактерний, що всі, крім тебе, знають, як долати труднощі, та і які ж то труднощі, врешті-решт, якщо ти з драконами не воюєш, на гору по кактуси не лазиш чи ще там щось...

Пропоную сьогодні розібратися, чому ж така думка є не зовсім правильною, а проблеми підлітків дійсно важливі.

Насамперед, потрібно враховувати славнозвісні гормони і соціум. Коли настає підлітковий вік, дитина опиняється в доволі нестандартній та важкій ситуації: з одного боку на неї впливають гормони, з другого ж – соціальна взаємодія, нові соціальні ролі та відповідальність.

Гормони є причиною змін самопочуття, різких перепадів настрою, загального стану організму.

Підлітку важко регулювати свій емоційний стан і контролювати тривогу. Через це, власне, його сприйняття є більш яскравим, можна сказати, гіпертрофованим.

Кожна подія вражає і утворює шквал емоцій (як позитивних, так і негативних). І не завжди на їхньому фоні підліток може раціонально аналізувати ситуацію.

Переходячи в нову соціальну реальність (ті ж самі старші класи), дитина опиняється в нових, незвичних для себе, стресових умовах, і поки не може зрозуміти, як себе поводити і взаємодіяти з іншими.

Пріоритетом стає пошук себе серед однолітків, через що часто погіршуються стосунки з батьками, бо з'являються нові авторитети, змінюються цінності.

Виникає головний конфлікт: підлітку потрібно вчитися, але він не може повноцінно присвячувати себе цьому, оскільки всі його ресурси йдуть на соціальну сферу життя. Психіка і мозок постійно напружені через сприйняття великої кількості нової інформації, тому періодично виникає перевантаження. Як результат, дитина різко реагує на зовнішні подразники, а під впливом тривоги та розгубленості часто перебільшує наявну проблему.

Та і до того ж, легко знецінювати дискомфортну ситуацію дитини віком 13-14-15 років, коли тобі самому за 30 і ти вже те все прожив. Але як це виглядає в її очах: одного прекрасного дня дитина прокинулась під тягарем нових вимог, гормонального сплеску емоцій та соціального тиску. Для неї ці проблеми є новим досвідом, а модель поведінки ще банально не випрацювана.

І ні, підліток не може спокійно реагувати на проблеми під час навчання, тому що раніше їх просто не було, а зараз страшні байки про ДПА-ЗНО є не просто байками, а реальною подією, яка в найближчому майбутньому настане в його житті.

Дитина не може “просто не накручувати себе”. Щодня у неї виникає купа проблем, які потрібно постійно пропрацьовувати за схемою [сприйняття тебе суспільством+навчання+тиск з боку батьків+вплив гормонів+потреба в налагодженні нових соціальних контактів+втрата старих зв'язків].

А головне, ця криза підліткового віку є етапом хронічного стресу, хронічних конфліктних (як зовнішніх, так і внутрішніх) ситуацій, яких є так багато, що гармонійно прожити їх одразу не виходить.

Саме під час підліткового віку ми часто прагнемо розуміння, так як через нестабільність загального психоемоційного фону нам важко впоратись зі всім самостійно. Прийняття та підтримка близьких можуть допомогти підлітку випрацювати здорову, ефективну, гармонійну модель поведінки долання труднощів, завдяки якій він не буде відчувати самотність, усвідомлюватиме свою значимість, а головне - навчиться те все проживати.

І на завершення, для людей, які чомусь ще досі заперечують очевидне – 4 ТАК:

  • ТАК, проблеми підлітків дійсно важливі.
  • ТАК, у підлітків можуть виникати труднощі.
  • ТАК, підлітки теж страждають через страх та невизначеність перед майбутнім.
  • ТАК, ваша підтримка дійсно важлива на шляху дорослішання та особистісного росту підлітків.

P.S. Не будьте, як тітка Галя.

Надрукувати
мітки:
коментарів