Поділитись:

Російського опозиціонера Навального відправили в колонію на 3,5 роки

Вівторок, 02 лютого 2021, 23:16
Російського опозиціонера Навального відправили в колонію на 3,5 роки

Симоновський суд Москви змінив опозиційному політику Олексію Навальному умовний термін 3,5 року на реальний у справі «Ів-Роше». Проте політик відбуде у колонії 2 роки і 8 місяців (за іншими даними, 2,5 року) – суд врахував, що він був 10 місяців під домашнім арештом. Також йому призначили штраф у 500 тисяч рублів.

Навальний мовчки слухав вирок і малював на склі сердечко дружині Юлі, яка перед цим розплакалась, пише Бабель.

«Не сумуй, все буде добре», – встиг політик сказати їй, коли його виводили із зали.

Після оголошення вироку команда Навального закликала всіх виходити на вулиці.

Змінити термін вирішили через те, що політик «багато разів» й «без причин» не приходив у поліцію відмітитись – він лікувався від отруєння «Новачком» у Берліні, а після виписки з клініки «Шаріте» (23 вересня) не зʼявився жодного разу. Врешті політика затримали 17 січня в аеропорту «Шереметьєво», коли він повернувся до Росії, й заарештували.

«Не дивлячись на профілактичні бесіди, Навальний неодноразово пропускав явки з неповажних причин», – заявила суддя, коли читала рішення.

Вона додала, що Навальний повідомив Федеральній службі виконання покарань про виписку з «Шаріте» і своє проживання в готелі тільки через два місяці. У цей період він порушував свої зобов'язання умовно засудженого, вважає суддя.

Також суд не взяв до уваги доводи захисту Навального, пов'язані з рішенням Європейського суду з прав людини: «Страсбург не висловлювався про незаконність вироку і президія Верховного суду не вважає його таким, що підлягає скасуванню». Нагадаємо, у жовтні 2017 року ЄСПЛ ухвалив, що вирок був довільним і необґрунтованим, і присудив виплатити братам Навальним компенсації на загальну суму в €76 тисяч.

Позицію захисту Навального в тому, що він не переховувався від органів виконання покарань, а лікувався в Німеччині, суд не взяв до уваги, оскільки ще до шпиталізації він «неодноразово ухилявся від явки до інспекції».

У Навального і його захисту є 10 діб на оскарження постанови, адвокати опозиціонера вже заявили про такі плани.

Перед вироком політик виступив зі словом:

«Справа, за якою я перебуваю тут чомусь, у цій дивній клітці, вона повністю сфабрикована. Мало того, Російська Федерація визнала це. Половинчасто. Тому що мені навіть виплатили компенсацію у цій справі, тим самим визнавши рішення ЄСПЛ. Незважаючи на це, мій брат три з половиною роки відсидів у вʼязниці у цій справі, яка – ще раз – була сфабрикована. [...] Причина цього всього – ненависть і страх однієї людини, що живе в бункері. Тому що я завдав йому смертельної образи тим, що просто вижив, після того як мене намагалися вбити за його наказом».

Навальний додав, що головне у цій справі – не посадити його, а залякати величезну кількість людей.

«І головне, що я хочу сказати. Цей процес, я дуже сподіваюся, не буде сприйнятий людьми як сигнал того, що вони повинні більше боятися. Це ж не демонстрація сили – Росгвардія і ось це все. Це ж демонстрація слабкості. Просто слабкості. Мільйони і сотні тисяч посадити не можна. І я дуже сподіваюся, що люди будуть все більше і більше усвідомлювати це. І коли вони усвідомлять – а такий момент прийде, – все це розсиплеться. Тому що ви не посадите всю країну», – наголосив політик.

Після озвучення вироку Росгвардія почала стягувати своїх бійців на Манежну площу, де заплановані акції протесту.

Правозахисний медіапроєкт «ОВД-Инфо» повідомляє, що у Москві у цей день затримали щонайменше 356 людей.

Довідка. Справа «Ів-Роше»

Це кримінальне провадження проти Навального та його брата Олега. Його відкрили у 2012 році за заявою генерального директора компанії «Ів Роше Схід» (російської філії Yves Rocher).

За версією слідства, вони переконали компанію «Ів Роше» укласти невигідний контракт. Олексій Навальний отримав 3,5 року умовно, Олег Навальний – 3,5 року реального терміну. Брати заперечували вину, називаючи справу політично мотивованою. У 2017 році ЄСПЛ визнав вирок несправедливим. Уряд РФ виплатив Навальному компенсацію, однак вирок не скасували.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
19 квітня 2024
17 квітня 2024
15 квітня 2024
12 квітня 2024
11 квітня 2024
10 квітня 2024