Поділитись:

Відомо, хто саме «мутив» гроші на волинському вугіллі

Вівторок, 02 лютого 2021, 13:05

Журналісти дізналися, кого саме з посадовців судитимуть на Волині за розкрадання вугілля з шахти №9 «Нововолинська».

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» дізнався імена всіх фігурантів справи з власних джерел.

1 лютого 2021 року Волинська обласна прокуратура повідомила про скерування до суду обвинувального акту в кримінальному провадженні про вчинення службовими особами відокремленого підрозділу «Шахта № 9 «Нововолинська» державного підприємства «Волиньвугілля» у складі організованої групи заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах та службового підроблення (ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 366 КК України).

За версією слідства, директор шахти №9 «Нововолинська» Павло Танчев організував повноцінну схему з незаконного збуту вугілля. Товар продавали та відвантажували, вказуючи у бухгалтерській документації неправдиві обсяги збутого кам’яного вугілля та рівень його зольності. Його спільниками в оборудках були головний інженер шахти Олександр Шарко, начальник технічного комплексу Олександр Власюк і старший контролер контрольно-пропускного пункту Олександр Бойко.

У товарно-транспортних накладних замість фактичних 30-35 тонн відвантаженого вугілля вказували лише 10. Занижували на папері і показники зольності, що впливають на ціну такого товару. Вантажівки з вугіллям виїжджали з території шахти, не приходячи обов’язкову процедуру контрольного зважування, і вивозили додаткові 20-25 тонн вугілля, яке жодним чином не відображалося в господарській документації.

Таким чином посадовці незаконно продали кам’яного вугілля на суму понад 100 тисяч гривень.

Окрім цього, Танчева і Шарка підозрюють в отриманні «додаткових заробітків». За кожну тонну кам’яного вугілля, яка не потрапляла в офіційну документацію, покупці, нібито, платили їм по тисячі гривень. А за кожну тонну вугілля високого рівня зольності, продану по заниженій ціні, чоловіки брали ще 150 гривень.

Співробітники Управління спеціальних розслідувань встановили, що директор шахти Павло Танчев і головний інженер Олександр Шарко загалом отримали 62 тисячі гривень таких «відкатів».

30 липня 2020-го року поліціянти затримали їх на «на гарячому», коли чоловіки отримували 23 тисячі гривень за кам’яне вугілля, яке продали і таємно відвантажили днем раніше – 29 липня.

Танчева після затримання від роботи не відсторонили, а, навпаки, підвищили, перевівши на посаду директора з виробництва ДП «Волиньвугілля». 1 серпня суддя Алла Полюшко обрала йому запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. А вже за два дні підозрюваного у хабарництві перевели на нову посаду.

Тепер же Павло Танчев і Олександр Шарко за фактом отримання неправомірної вигоди отримали підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 368 Кримінального кодексу України із застосуванням ознаки «вчинено за попередньою змовою групою осіб».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 березня 2024
15:46
25 березня 2024
18:47
22 березня 2024
20 березня 2024
09:47
16 березня 2024
15 березня 2024
14 березня 2024