Американському руху Black Lives Matter хочуть присвоїти Нобелівську премію миру

Субота, 30 січня 2021, 11:40

Американський рух Black Lives Matter висунули на здобуття Нобелівської премії миру 2021 року.

Висування зробив депутат норвезького парламенту Петтер Ейде, повідомляє Обозреватель з посиланням на The Guardian. На його думку, BLM домігся величезного успіху в підвищенні обізнаності всього світу про расову несправедливість.

"Я вважаю, що одна з ключових проблем, з якими ми стикаємося в Америці, але також і в Європі і Азії, – це посилення конфлікту, заснованого на нерівності. Black Lives Matter стало дуже важливим всесвітнім рухом по боротьбі з расовою несправедливістю", – зазначив політик.

Норвежець додав, що рух став частиною "загальносвітової боротьби проти расової дискримінації", який змусив підключитися до неї інші країни.

Black Lives Matter був створений в 2013 році Алісією Гарза, Патрісс Каллорс і Опал Тометі після того, як суд виправдав патрульного Джорджа Циммермана, який застрелив темношкірого підлітка Трейвона Мартіна.

У 2020 році протести BLM в США почалися на тлі протестів через загибель 46-річного афроамериканця Джорджа Флойда в Міннеаполісі 25 травня. Під час затримання поліцейський застосував задушливий прийом, пізніше в лікарні чоловік помер. Його загибель привела до масових вуличних протестів по всій країні.