Поділитись:

Американському руху Black Lives Matter хочуть присвоїти Нобелівську премію миру

Субота, 30 січня 2021, 11:40
Американському руху Black Lives Matter хочуть присвоїти Нобелівську премію миру

Американський рух Black Lives Matter висунули на здобуття Нобелівської премії миру 2021 року.

Висування зробив депутат норвезького парламенту Петтер Ейде, повідомляє Обозреватель з посиланням на The Guardian. На його думку, BLM домігся величезного успіху в підвищенні обізнаності всього світу про расову несправедливість.

"Я вважаю, що одна з ключових проблем, з якими ми стикаємося в Америці, але також і в Європі і Азії, – це посилення конфлікту, заснованого на нерівності. Black Lives Matter стало дуже важливим всесвітнім рухом по боротьбі з расовою несправедливістю", – зазначив політик.

Норвежець додав, що рух став частиною "загальносвітової боротьби проти расової дискримінації", який змусив підключитися до неї інші країни.

Black Lives Matter був створений в 2013 році Алісією Гарза, Патрісс Каллорс і Опал Тометі після того, як суд виправдав патрульного Джорджа Циммермана, який застрелив темношкірого підлітка Трейвона Мартіна.

У 2020 році протести BLM в США почалися на тлі протестів через загибель 46-річного афроамериканця Джорджа Флойда в Міннеаполісі 25 травня. Під час затримання поліцейський застосував задушливий прийом, пізніше в лікарні чоловік помер. Його загибель привела до масових вуличних протестів по всій країні.

Надрукувати
мітки:
коментарів