Поділитись:

Українці можуть перевірити якість ліків за допомогою смартфона

Вівторок, 30 серпня 2016, 20:26
Українці можуть перевірити якість ліків за допомогою смартфона

В Україні запрацювала програма для контролю за якістю ліків.

Її створили, щоби запобігти підробці медичних препаратів. Найчастіше шахраї наживаються на пігулках від головного болю, знеболювальних, вітамінах та гормональних препаратах, підсумовують розробники програми. Схожий проект діє у Сполучених Штатах Америки. Ним користуються понад шість мільйонів людей, – повідомляє 5 канал.

Засновник проекту Наталія Гуран стверджує: від споживання фальшивих ліків щороку у світі помирають 700 тисяч людей. Одна з найнебезпечніших хвороб в Україні – туберкульоз. У більшості летальних випадків винні саме неякісні пігулки. Це і стало основною мотивацією для створення стартапу.

Щоб перевірити якість ліків за допомогою мобільного додатка, спочатку треба ввести реєстраційний номер одного з препаратів. Програма видає, що реєстраційне посвідчення дійсне, але є заборонені серії. Людина має перевірити, що щойно придбана серія не є заборонена. Вона на упаковці переглядає серію і звіряє, чи вона якісна, чи заборонена.

У додатку програми можна переглянути всі копії розпоряджень Держслужби з лікарських препаратів щодо тимчасової або постійної заборони. Мобільний додаток діє за допомогою реєстру Міністерства охорони здоров'я. Нині у програмі зареєстровано майже 13 тисяч лікарських засобів.

Утім, більшість містян про такий мобільний додаток знають мало.

База мобільного додатку "Ліки контроль" поповнюється двічі на добу. У планах розробників залучити у базу якнайбільше державних реєстрів за допомогою Міністерства охорони здоров'я.

Переглянути відео на YouTube.

Надрукувати
мітки:
коментарів