Поділитись:

Луцькі дачники не можуть доїхати до своїх господарств. Просять владу пустити поїзд

Вівторок, 26 січня 2021, 14:00

До дачного масиву "Вишенька" з Луцька не їздять маршрутки. Автобус зупиняється або на роздоріжжі біля Веснянки, або ж у селі Вишнів. Звідти дачникам по бездоріжжю доводиться пішки тягнути свої візки. Але і це зараз "світить" далеко не кожному, адже маршрутки беруть пасажирів тільки на сидячі місця, а електричка "Луцьк-Здолбунів", якою вони раніше сюди діставалися, перестала курсувати через карантин.

Зараз, хоч і не сезон, вільних місць у громадському транспорті майже немає. Дачники виїжджають рано-вранці і не повертаються додому по декілька днів, бо якщо дістатися до господарства складно, то вибратися звідти – справжня лотерея: ніколи не знаєш, чи візьмуть тебе в автобус, адже на всіх місць бракує. Старенькі власники дач просять владу зробити їм зручний доїзд. Найкраще, кажуть, було б відновити курсування електрички, яка була для них такою зручною, або ж продовжити маршрут якогось приміського пасажирського поїзда. Однак поки ані влада, ані залізниця їхню проблему не вирішили. Господарі ж збирають свої мішки і в дощ чи негоду ходять на дачі. Там на них чекають кури, собаки, котики й кролі. 

Про транспортну проблему дачного масиву "Вишенька", що поруч із селом Вишнів, журналістам ІА "Конкурент" розповіла лучанка Галина Дубровська. Жінці – 67. Вона мешкає на вулиці Конякіна. І для того, аби потрапити на дачу, іде до зупинки на проспекті Соборності. На маршрутку, що їде о дев'ятій, пані Галина навіть не пробує виходити. Каже, потрапити в неї майже нереально. Жінка їздить о 9:30. Та часом навіть цей автобус її не забирає.

Пані Галина (по центру)Пані Галина (по центру)

У понеділок, 25 січня, ми зустрілися о 12:30, щоб поїхати на дачі і поговорити з мешканцями, які потерпають від відсутності транспорту. Жінка каже, що, попри несезон, маршрут №107 дуже популярний, адже автобус їздить прямо до дачного масиву "Веснянка". Дачникам із масиву "Вишенька" від роздоріжжя іти доводиться пішки. Не найкраща дорога пролягає через поле і колії. Ще гірша – якщо їхати не до роздоріжжя, як ми з пані Галиною, а до села Вишнів. Звідси до дачі жінки – добра година ходьби бездоріжжям. Взимку і восени дороги розмиває, а ремонтувати їх також ніхто не береться. 

Дорога до Веснянки. Сюди їздить маршруткаДорога до Веснянки. Сюди їздить маршрутка

Дорога до Дорога до "Вишеньки". Сюди ходять пішки

На роздоріжжі у Веснянці ми зустрічаємо ще двох сусідів пані Галини. Вони, як і жінка, обурені ситуацією з доїздом. І як один кажуть: треба пустити на дачі поїзд. Раніше зранку о шостій електричка виїжджала з Луцька у напрямку Здолбунова, а ввечері поверталася. Чотири вагони поїзда, пригадують старенькі, забирали всіх дачників. Сьогодні на коліях – порожньо, а ранковий поїзд вирушає з Луцька о четвертій двадцять. Такий час нікого не влаштовує. Пенсіонери просять знайти для них альтернативу.

"Ось, наприклад, поїзд "Сапіжанка-Ківреці" приходить о сьомій двадцять, а з Ківерців до Ковеля відправляється в сім годин. Що, не можна розігнати графіки цих двох поїздів, щоб люди могли пересідати і доїжджати? Або "Сапіжанка-Ківреці" пустити трохи далі до нас?" – запитує пенсіонер на зупинці.

Зараз, поки у дачників не почався сезон, доїжджати якось можна. А от навесні і влітку було просто неможливо. Доходило до того, що пенсіонери по три години йшли вздовж колій до Луцька.

Наша співрозмовниця пані Галина і собі телефонувала в "Укрзалізницю". Вона залишала звернення із проханнями ще 12 січня, але на них поки не було відповіді. 

У Волинській ОДА чиновники знають про проблему і кажуть, що зробили все, що від них залежало, аби допомогти дачникам.

"Ми зверталися ще у 2020 році до ПрАТ "Укрзалізниця" та його регіональної філії "Львівська залізниця" щодо відновлення курсування поїзда "Здолбунів-Луцьк". Зараз, у 2021 році, направлено аналогічний лист за підписом першого заступника голови Волинської ОДА. Далі – справа за "Укрзалізницею".

Ми неодноразово направляли листи із проханням відновити не тільки цей, але й наступні поїзди, які припинили курсувати у зв'язку із карантином, і отримали відповідь, що поїзди будуть поступово відновлюватися. На сьогодні вони відновили тільки "Ковель-Здолбунів". І компенсації з міських бюджетів Луцька, Ковеля та Маневичів здійснюється. Тобто, "Укрзалізниця" отримує компенсаційні виплати за пільгове перевезення. А от чому вони не відновлюють поїзди, я не можу сказати", – коментує начальниця управління транспорту Волинської ОДА Наталія Остапкович.

Про те, коли "Укрзалізниця" відновить курсування так потрібної дачникам електрички, нашим журналістам обіцяли повідомити у відповіді на запит. 

Тим часом лучанин пан Віктор через проблеми із транспортом змушений зараз жити на дачі, аби його господарство не пропало. У нього є пес, трохи курей і двійко кроликів. У його сусідки пані Людмили – кури й коти. Часом на її подвір'я прибігають сусідські собаки, жінка їх підгодовує. Бо хто знає, чи зможуть її сусіди у ці дні доїхати на дачу. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів