Поділитись:

В Україні банки ретельніше перевірятимуть своїх клієнтів

Вівторок, 30 серпня 2016, 09:57
В Україні банки ретельніше перевірятимуть своїх клієнтів

НБУ прийняв постанову, якою затвердив порядок здійснення банками аналізу й перевірки документів про фінансові операції та їх учасників.

Отже, з початком осені банки простежуватимуть усі операції з купівлі валюти для переказування за межі України, із зарахування коштів у гривнях та іноземній валюті на певні інвестиційні рахунки та інші, – пише газета "Експрес".

"Нововведення пов'язані з вимогами ФАТФ у сфері протидії відмиванню брудних коштів. Найцікавіше, що ці норми законодавства були затверджені й імплементовані в нас двадцять років тому, але їх не виконували. Пригадую, тоді банки почали за суто формальними ознаками відсилати всю інформацію про клієнтів до відповідної структури (СБУ), яка відповідала за перевірку. Це сотні тисяч повідомлень щороку. Щоб було зрозуміло, у Німеччині, де економіка набагато більша, ніж наша, надходило лише з десяток тисяч подібних повідомлень на рік. За таких умов знайти та перевірити, що справді має стосунок до відмивання брудних коштів, дуже важко. Цей механізм у нас був дискредитований", – зазначив економіст Богдан Кушнірук.

З його слів, є декілька факторів, які змушують і СБУ, і уряд вимагати від НБУ, банків більшого контролю.

"Зокрема, у нас тепер банківську систему використовують для переказування платежів та коштів для фінансування терористичних угруповань, насамперед "ЛНР" та "ДНР". Оскільки немає прямих банківських відносин між російськими банками й банками на окупованій території, робиться це через українські фінустанови. Виходить, що наші банки допомагають терористам у фінансуванні їхньої діяльності", – розповів фахівець.

Економіст запевнив, що перевірятимуть не тільки ті операції, де проходять великі суми.

"До речі, на Заході є вимога, яка у нас має діяти, але так і не запрацювала. Про осіб, що мають особливо відповідальний статус в державі, службовців високого рівня, які відкривають рахунки на великі суми, банки зобов'язані повідомляти у відповідні органи. У нас цього ніколи не робили. Чиновники мали величезні кошти на рахунках, і ніхто їх не контролював. Сьогодні вже вимагають від банків дивитися не на разові платежі, а на їх сукупність. Якщо це понад 150 тисяч гривень, то банки повинні перевірити економічну природу цих платежів", – зазначив він.

Надрукувати
мітки:
коментарів