Поділитись:

Байден склав присягу й офіційно став 46-м президентом США

Середа, 20 січня 2021, 21:38
Байден склав присягу й офіційно став 46-м президентом США

Обраний президент США Джо Байден і обрана віцепрезидент Камала Гарріс (перша в історії США темношкіра жінка-віцепрезидент) склали присягу — з цього моменту вони офіційно приступили до виконання своїх обовʼязків.

Про це пише Бабель.

Через пандемію та нещодавній штурм Капітолія інавгурація проходила в нових умовах — на заході було приблизно 100 осіб, скасували традиційний урочистий парад і відмовились від балу.

Попередній президент країни Дональд Трамп захід демонстративно не відвідав. Уперше за 152 роки очільник Білого дому пропустив інавгурацію свого наступника. Трамп вилетів вранці 20 січня з Білого дому до Флориди, у свій маєток в Мар-а-Лаго.

Зазначимо, що Байден дуже давно в політиці — вже 51 рік. Президентом він став із третьої спроби — у 1988 та 2008 роках він не пройшов на партійних праймеріз. В адміністрації президента Барака Обами він був віцепрезидентом.

Зараз його команда озвучила пріоритетні плани — спочатку внутрішня політика, а до важливих міжнародних проблем повернуться трохи згодом.

Головним викликом для Байдена стане протидія поширенню коронавірусу у США. Одним із перших кроків стане запровадження маскового режиму на всій території країни та під час міжнародних поїздок. Також він планує повернути членство Штатів у Всесвітній організації охорони здоровʼя.

Також Байден обіцяє відмовитися від будівництва стіни на кордоні з Мексикою, яку прагнув збудувати Трамп для захисту від мігрантів.

Щодо міжнародної політики, Байден обіцяє одразу ж звернутися до союзників США і запевнивнити їх у підтримці та в тому, що вони можуть покластися на Штати.

Плани щодо України

Байден у розмовах із лідерами Британії та Франції заявив про готовність спільно вирішувати конфлікт в Україні.

«Як президент я проясню Кремлю, що вони мусять закінчити свою агресію та окупацію України. Адміністрація Байдена — Гарріс гарантує, що Україна отримає необхідну економічну та військову підтримку, зокрема летальну зброю. Водночас закликаю Україну проводити важливі реформи, які є життєво необхідними для її успіху», — заявляв Байден.

Віцепрезидент Гарріс неодноразово обіцяла підтримувати Україну і посилити співпрацю між державами, щоб розбудувати Збройні сили та покращити боротьбу з корупцією:

«На відміну від чинного мешканця Білого дому [про це вона заявила ще у 2019 році, коли президентом був Трамп], я б постійно протистояла Путіну і захищала демократичні цінності, права людини та міжнародне право».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів