Поділитись:

Що буде із зруйнованою пам'яткою архітектури на Сенаторки Левчанівської у Луцьку

П'ятниця, 15 січня 2021, 10:03
Що буде із зруйнованою пам'яткою архітектури на Сенаторки Левчанівської у Луцьку

Різьблену підбалконну плиту, яка становить найбільшу архітектурно-історичну цінність, на вулиці Сенаторки Левчанівської, 5 вже не чіпатимуть. Вона залишається неушкодженою.

Про це повідомив на своїй сторінці у фейсбуці начальник відділу охорони культурної спадщини Луцькради Олександр Котис. 

Також він зазначив, що подальшого втручання в фасад не буде, нижні бічні "тумби" з декоративними білими трикутниками відновили. А з з власником підписано охоронний договір, де прописана його відповідальність за самовільні дії і необхідні кроки у випадку подальших перепланувань. Із трьох власників у цьому будинку договір підписано із двома, із третім ще в процесі.

Повертати мурування стіни до попередньої конфігурації немає сенсу, зауважив Олександр Котис, оскільки під час розбирання вдалося чітко встановити, що вона є радянською, не відповідає автентичній ширині вітринного отвору, а також вдалося встановити конфігурацію первинного отвору. Ширина, яка зараз є, відповідає первинній. Водночас це не вичерпує справи, адже над ситуацією ще працює поліція та відділ державного архбудконтролю. А юридичний департамент розглядає можливість судового позову.

"З цього всього хочу зробити важливе зауваження. Попри постійний контакт, який встановлює відділ охорони культурної спадщини з власниками/користувачами пам'яток, вони часто ігнорують свої законні обов'язки. Витрачається багато коштів на листування/інформування користувачів, але з різних причин нові власники не завжди знають, що саме вони використовують. Для того, щоб не гадати в кожному випадку, давайте домовимося: якщо ви живете, працюєте, використовуєте якусь будівлю в центральній частині міста (грубо від замку до 5 школи) і хочете зробити якесь втручання в фасад, навіть якщо це просте пофарбування, ДАЙТЕ ЗНАТИ. Проконсультуйтеся, подзвоніть, запитайте заздалегідь! Це безкоштовно і недовго. Краще витратити 5 хв, щоб уникнути можливих майбутніх проблем", – написав він. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів