Поділитись:

Весна на Різдво: яку погоду в Україні прогнозують синоптики

Неділя, 03 січня 2021, 17:14
Весна на Різдво: яку погоду в Україні прогнозують синоптики

На Різдво в Україні буде весняна погода, без снігу. Цієї зими на українців чекають сильні температурні коливання, які пов’язані зі змінами, що відбуваються в атмосфері.

Про це розповіла кліматологиня, географ-метеорологиня, завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух, – інформує ТСН. 

Із її слів, приходять атмосферні фронти з Атлантики.

"Зараз у північних областях і на Заході падає сніг, який потім перетвориться на дощ. Далі буде потепління, температура підвищиться на 5-7 градусів. І на Різдво у нас буде весняна погода. Цієї зими на нас чекають сильні температурні коливання, і це пов’язано з тими змінами, які відбуваються в атмосфері", – сказала кліматологиня.

Метеорологиня зазначила, що нині кліматичні зміни, які відбуваються у світі, набули надзвичайно великих масштабів.

"В Україні зараз зміни температури мало не найбільші на нашій планеті. Ми бачимо, що температура є якраз тим показником, який демонструє стан цієї кліматичної системи", – каже Віра Калабух.

За прогнозами, до середини століття середня температура в Україні може зрости десь на півтора градуси порівняно з початком цього століття. А до кінця століття – більш ніж на 3 градуси.

"Здається, що це невеликий показник, але насправді це показник зміни всієї кліматичної системи. І підвищення температури на одну десяту свідчить про зміну тривалості теплого періоду на один день. Якщо ми говоримо, що до кінця століття у нас середня температура може зрости на 3,5 градуса, а на сході навіть вище, то тривалість літнього періоду може збільшитися на 1 місяць", – пояснює кліматологиня. 

У найближчі 10 років, як прогнозує науковиця, зміни, які відбуватимуться, не будуть аж наскільки масштабними, попри те, що тенденція потепління зростає, змінюється термічний режим, режим зволоження, міняється інтенсивність небезпечних явищ погоди.

За даними вчених, підвищення рівня світового океану призведе до збільшення води у Чорному та Азовському морях. Віра Калабух застерігає, що може перестати існувати такий район, як Вилкове.

Вона зазначає, що зараз не можна зробити жодного плану для розвитку регіонів, не враховуючи зміни клімату.

Хоча, зміни клімату це не завжди мінус. Кліматологиня вбачає у них для України деякі переваги:

"Цього року в нас фактично не було зими, а це сприятливі умови для тих же озимих. Збільшення тривалості теплого періоду може допомогти вирощувати ще один урожай. Є такий термін "післяжнивні культури". Україна набирає більший сільськогосподарський потенціал. Але є проблема з водою. На жаль, підвищення температури супроводжуються підвищенням посушливості, а вирощувати врожаї без зрошення неможливо".

Зі слів Віри Балабух, 2019-й і 2020 роки були надзвичайно посушливими, в деяких регіонах посуха тривала по два місяці. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів