Поділитись:

Переїдання і похмілля: як пережити свята

Середа, 30 грудня 2020, 20:05

фото ілюстративне 

Скоро ми почнемо збиратися з рідними та друзями й готуватися зустрічати Новий рік. 

Ексочільниця МОЗу Уляна Супрун нагадала кілька актуальних порад, які допоможуть веселитися й водночас не потерпати від негативних наслідків для здоров’я. Їх вона опублікувала у фейсбуці. 

Почнемо зі святкового меню

Якими б привабливими не виглядали олів’є з холодцем, шубою та пампухами, вони ще й небезпечні. Особливо, якщо з’їсти все одразу та ще й об 23:00 ночі. Новий рік все одно настане, навіть якщо ви сядете до столу о 19:00 й смачно, але легенько повечеряєте.

Не треба відмовлятися від улюблених страв, але спробуйте зробити їх більш корисними: додавайте більше овочів, запікайте їх замість того, щоб відварювати, кладіть до салатів не ковбасу, а відварне філе, а замість консервації додавайте щось свіженьке (не солоний огірок, а свіжий).

Чи можна з’їсти таблетку “від переїдання”

Якщо любите “допомагати” шлунку перетравити їжу з допомогою ферментних препаратів – зверніть увагу. Кілька таблеток до важкого застілля не врятують від наслідків переїдання. Універсальна порада в цьому випадку – їсти менше та не покладатися на силу таблеток.

Чи врятує активоване вугілля від сп’яніння та похмілля

Ідея, що вугілля може зв‘язуватися з алкоголем та перешкодити його потраплянню в кров, може виглядати логічно. Але жодних наукових доказів, щодо такого ефекту не існує. Алкоголь дуже швидко всмоктується в шлунку, та й взагалі вугілля його не адсорбує. Тому заїдати алкоголь купою активованого вугілля неефективно.

Є більш дієві способи, як можна зменшити шкоду від вживання алкоголю (окрім того, щоб його взагалі не пити). \

Як зменшити шкоду після вживання алкоголю

Безпечної дози алкоголю не існує, але багатьом людям важко від нього відмовитися повністю. Особливо в новорічну ніч, коли звідусіль лунає дзвін келихів й пропозиції “підтримати” тост. Якщо активоване вугілля не допомагає врятуватися від сп’яніння, то чи є щось дієве? Так!

  • Спирайтеся саме на кількість доз алкоголю, а не на відчуття сп’яніння
  • Запивайте алкоголь водою
  • Майте напоготові корисну їжу
  • Уважно обирайте місце, якщо плануєте пити алкоголь

До речі, алкоголь жодним чином не допомагає зігрітися в морозну ніч.

І, звісно ж, не сідайте за кермо, якщо випили. Є таких міф про алкоголь і керування автомобілем: “Я здатен/здатна себе контролювати”. Але будь-яка кількість алкоголю в крові може вплинути на навички водіння та підвищує ризики потрапити в аварію.

Похмілля – як зарадити

Краще не доводити себе до похмілля, адже алкоголь збільшує ризик багатьох захворювань, травматизації та агресії. Але якщо це сталося, то каша чи овочевий бульйон допоможуть відновити електролітний баланс та запаси глікогену в печінці. Щодо огіркового розсолу, то справді в ньому є й іони, але більш дієвим буде з’їсти салат з помідорів та огірків і шматок сиру. “Похмелятися” алкоголем не треба в жодному разі.

Мандарини

Мандарини люблять багато людей і ладні поїдати їх чи не кілограмами. І вони справді корисні. У мандаринах багато води, поліфенолів та флавоноїдів, і 1.7% розчинної клітковини, корисної для кишкової мікробіоти. Однак зважайте на те, що вони солодкі і якщо проковтнути пів кіло мандаринів за раз, то це сприятиме швидкому підвищенню рівню глюкози в крові. Краще не зловживати та розтягнути задоволення.

"Детокс” здорової людини

У новому році хочеться відчувати себе “новою” людиною. Особливо, якщо свята пройшли бурхливо та залишили по собі слід у вигляді зайвих кілограмів чи темних кіл під очима. Але той “детокс”, який пропонують деякі санаторії, приватні клініки чи блогери – це маркетинг, а не медицина. На щастя, “токсинів”, тобто явних отрут, ніхто не бачив. Жоден патологоанатом. Люди, що пропагують “детокс” і навіть радять якісь аналізи, насправді, що завгодно називають “токсинами”: і бактерії, і віруси, і алергени та псевдоалергени – аби краще “запакувати” свої послуги.

Дбайте про безпеку

Як би нам того не хотілося, вірус SARS-CoV-2 не відпочиває на свята. Тому ваша безпека та безпека ваших близьких має стати пріоритетом у плануванні зустрічі нового року.

Ці рекомендації можуть здаватися надто очевидними, а для когось – нереальними до виконання. Але передусім пам’ятайте, що від їхнього дотримання залежить ваше здоров’я та здоров’я ваших близьких.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів