Поділитись:

Не всі захворіють на коронавірус: кому пощастить

Середа, 30 грудня 2020, 19:04
Не всі захворіють на коронавірус: кому пощастить

Зараження залежить від стану самого вірусу – якщо він пошкоджений, то зараження не відбувається, та від стану людини, до якої потрапив вірус: віку, статі (чоловіки більш схильні до зараження та захворювання), супутніх захворювань, стану імунної системи протидіяти вірусу тощо.

Про це в інтерв'ю виданню РБК-Україна розповів директор Інституту біохімії імені О.В. Палладіна НАН України, голова комісії з біобезпеки та біологічного захисту при РНБО, академік Сергій Комісаренко.

Зі слів науковця, одним із чинників, від якого залежить ймовірність захворіти й тяжкість хвороби, є кількість вірусу, що потрапила до організму.

"Звичайно, чим більше вірусу – тим перебіг захворювання може бути більш тяжким. І те, чи взагалі захворіє людина, залежить, звісно, від дози вірусу. Про яку точно дозу вірусу йде мова – ніхто не знає", – зазначив він.

Також, додає Сергій Комісаренко, можна передбачити, як впливає шлях зараження. Тобто чи заразилася людина через носову порожнину, чи через рот до трахеї, бронхів і до легенів – складно сказати. Але перебіг захворювання тоді може відрізнятися. Якщо вірус потрапляє через носову порожнину, він може потрапити в мозок, викликати його захворювання, а також через кров розійтися по всьому організму.

Існує певна доза, яка є недостатньою для захворювання. Хоча деякі захворювання спричинені єдиною одиницею патогена, наприклад, такі особливо небезпечні інфекції як чума.

"Водночас, напевне, зараження залежить від стану самого вірусу – якщо він пошкоджений, то зараження не відбувається, та від стану людини, до якої потрапив вірус: віку, статі (чоловіки більш схильні до зараження та захворювання), супутніх захворювань, стану імунної системи протидіяти вірусу тощо", – зауважив він.

Трапляється, що в сім'ях, які живуть разом, ділять побут, можуть захворіти не всі члени сім'ї, а лише один чи кілька. Це, зі слів академіка, залежить від різних чинників.

"Як я казав, це залежить від дози вірусу. Залежить ще й від того організму, у який вірус потрапляє. Можливо, у цього організму, у цієї людини вже існує природній імунітет. Можливо, цей природній імунітет виробився проти тих коронавірусів, якими людина хворіла раніше", – пояснив він.

Сергій Комісаренко розповів, що люди хворіють на сім типів коронавірусу. Чотири – ті, які щороку спричиняють гострі респіраторні захворювання, вони проходять досить легко й інколи ми на них не звертаємо особливої уваги. І три – вкрай небезпечні. Це перший SARS-CoV 2002-2004 років, MERS-CoV 2012 року й останній – SARS-CoV-2.

"Тобто, можливо, у людей існує перехресний імунітет – імунітет проти тих менш небезпечних коронавірусів, який дозволяє імунній системі реагувати як захист проти останнього коронавірусу. По-друге, у людей просто може бути потужна імунна система. Вона залежить від багатьох чинників: від генетики, від харчування, від утоми тощо. Якщо в людини потужна імунна система, вона може побороти вірус, який потрапив до її організму, наприклад, від тих людей, які живуть поруч із ним", – зазначив він.

Таким чином, є люди, які ніколи не захворіють на цей коронавірус. Також є люди, які можуть самі не хворіти, а бути розповсюджувачами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів