Поділитись:

Спростили працевлаштування: українські медики їдуть до Польщі

Вівторок, 29 грудня 2020, 16:08

Медики з України та Білорусі вже користуються спрощеними процедурами, аби розпочати роботу у Польщі, на черзі – рятівники і медсестри.

Про це пише Польське радіо з посиланням на газету Rzeczpospolita.

180 лікарів-спеціалістів відібрало для роботи у Польщі столичне агентство Optimus Work. Медики зможуть пройти спрощену процедуру нострифікації, що передбачено у деяких поправках до законів у Польщі у зв’язку з антикризовою ситуацією, що пов’язана з COVID-19. Коли президент підпише деякі з поправок до законів, то охочих приїхати до Польщі буде більше.

«Більшість лікарів з України, 20% – з Білорусі, 5% – з Росії. Це представники всіх спеціальностей, що їх обрали наші 15 лікарів. Частина з них вже розмовляли з медичними директорами зацікавлених лікарень. Перші лікарі, ймовірно, приїдуть на роботу вже у січні», –  розповідає власник агентства «Optimus Work» Кацпер Ґонсєніца-Бирцин.

Поки що медики зі сходу інтенсивно вивчають польську мову і готуються до переїзду. Про місце проживання для них турбуватимуться лікарні, а у деяких випадках також і місцеве самоврядування. Зі слів керівника агентства, лікарі зі Східної Європи – це шанс врятувати деякі лікарняні відділення, що закриваються через відсутність персоналу, особливо у малих місцевостях.

Якщо йдеться про спрощену процедуру працевлаштування медиків зі східної Європи, а конкретно тих, що отримали медичну освіту за межами ЄС, то такі особи, згідно зі змінами до закону, можуть отримати дозвіл на виконання професійних обов’язків у Польщі на встановлений обсяг роботи, час і місце працевлаштування у певному закладі за умови, що така людина має спеціалізацію, працює щонайменше три роки і доведе знання польської мови на достатньому рівні для виконання професійних обов’язків. Оцінкою компетентності такого працівника займатиметься воєводський або державний консультант у конкретній галузі медицини. Якщо він не надасть дозволу, то це зможе зробити міністр здоров’я.

Однак, як йдеться у виданні «Rzeczpospolita», самоврядування медиків Польщі має найбільше питань і сумнівів щодо поправок до цього закону. Вони стосуються розбіжностей у медичній освіті у країнах, що належать до ЄС, і тих, що не належать до Євроспільноти, а також рівня знань польської мови таких спеціалістів. Голова Окружної лікарської палати у Варшаві Лукаш Янковський каже, що Палати не впевнені у тому, що «лікарський диплом, виданий у країнах третього світу, відповідає тому, що виданий у ЄС. А без іспиту з польської мови такий лікар не зможе порозумітися ані з колегами, ані з пацієнтами».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів