Поділитись:

Волиняни цьогоріч на грип і ГРВІ хворіють трохи менше, ніж торік

Четвер, 24 грудня 2020, 16:32
Волиняни цьогоріч на грип і ГРВІ хворіють трохи менше, ніж торік

У Волинській області, як і на території всієї країни, запроваджено проведення щотижневого рутинного епідеміологічного нагляду захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні  інфекції.

Переважає циркуляція вірусу типу В, що характерно для цього періоду часу, також реєструється грип А (А(H1N1)). Вказані віруси входять до складу вакцин проти грипу на епідсезон 2020-2021рр. Про це повідомляє Волинський обласний лабораторний центр. 

За минулий тиждень інтенсивний показник захворюваності на грип та ГРВІ в Україні нижчий епідемічного порогу на 6 % та становить 452,7 на 100 тис. населення, а також на 10 % вищий за аналогічний період минулого сезону.

В області інтенсивний показник захворюваності становить 496 на 100 тисяч населення (вищий від середньо державного на 9%), нижчий від епідемічного порогу на 14 %. В порівнянні з аналогічним періодом минулого року показник захворюваності менший на 2 %.  Локальні перевищення зареєстровано у Володимир-Волинському та Луцькому районі.

Протягом останнього тижня в області захворіло понад 5 тис. волинян на ГРВІ, із них 46 % – це діти віком до 17 років (понад 2 тис.). Штами вірусу грипу не виділялись. Близько одного відсотка від загальної кількості захворілих госпіталізовано. Серед них 80 % – це дорослі особи. Летальних випадків за цей час виявлено не було.

З початку епідемічного сезону гострими респіраторними вірусними інфекціями вже перехворіло понад 63 тис. мешканців області, що на 7 тис. більше ніж попереднього сезону.

Всього в області вакциновано понад 2 тис. осіб, із них 50 %  це особи із групи ризику (персонал медичних закладів, діти віком 6 міс. – 5 років, особи з хронічними захворюваннями, особи віком понад 65 років).

Слід пам’ятатищо вірус грипу передається повітряно-краплинним, повітряно-пиловим шляхом (вірусні частки переносяться повітрям від хворої людини до здорової під час розмови, кашлю, чхання), внаслідок тісного контакту (перебування на відстані близько 2 м). Хвора людина, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для інших протягом усього періоду прояву симптомів це в середньому сім днів.

         Щоб попередити  або мінімізувати ризики інфікування необхідно:

  • ретельно та часто мийти руки близько 40 секунд;
  • тримайти дистанцію 1,5 метра від інших;
  • там, де дотримуватися дистанції неможливо, одягати маску.
  • не торкайтися очей, рота, носа;
  • кашляти та чхати у згин ліктя чи одноразову хустинку; якщо з’являються симптоми захворювання, терміново звертайтися до лікаря;
  • при перших симптомах респіраторних захворювань обов’язково зателефонувати своєму сімейному лікарю. Залишайтесь вдома!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів