Поділитись:

Найкращий президент 25-річної України: думки волинських експертів

Середа, 24 серпня 2016, 12:00

Україна святкує 25 річницю своєї незалежності.

Чверть століття – достатній період часу, аби робити висновки, чи у правильному напрямку рухається країна.

Всі чудово розуміють, що напрям руху та його цілеспрямованість залежить від керівник держави.

Із 1991 року Президентами країни були Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко та Віктор Янукович. Нині гарантом державного сувернітету країни є Петро Порошенко.

Отож Ділове інтернет-видання Волині "Конкурент" з'ясовувало у політичних експертів Волині, хто, на їхню думку, найкращий керманич України упродовж 25-річного періоду її незалежності та що він, власне, зробив, щоб очолити "президентський рейтинг".

***

Волинський політолог та журналіст Тарас Літковець найкращим президентом "з тих найгірших, які були в новітній історії України" вважає Віктора Ющенка.

Найбільшою заслугою Ющенка, вважає Літковець, є те, що він перший із президентів, "хто почав будувати українську державу, а не просту державу Україна".

"Він першим заговорив про захист інформаційного простору (правда нічого для цього захисту не зробив),усвідомив загрозу існування в Україні "русского мира", зрозумів значення для перетворення населення України в повноцінну політичну націю історичної, національної та духовної свідомості", – додає політолог.

Однак експерт зауважує, що мав Віктор Ющенко помилки та недоліки.

"Його надмірний лібералізм, поступливість та християнська любов до політичних ворогів могли бути сприйняті лише в ситому, стабільному та розвиненому громадянському суспільстві західної, євроатлантичної цивілізації. І аж ніяк не в молодій країні, з перманентною суспільно-політичною та економічною кризою, "п'ятою колоною" внутрішніх ворогів", – вважає Тарас Літковець.

Політолог критично висловився щодо схильності багатьох українців до пасивності та усвідомлення, що за них усе повинні вирішувати.

"У 2004-му ми чекали на месію і винесли його на руках на Майдан в сильній вірі, що він усе зробить і вирішить за нас, так і сьогодні чекаємо на когось, хто найбільше наобіцяє і до першого числа все зробить", – твердить експерт.

Є у Тараса Літковця пояснення, чому Віктор Ющенко в сучасній Україні радше негативний персонаж, ніж навпаки.

"Знаю, що Ющенка сьогодні не люблять. Це тому, що ми мислимо категоріями ефективності не інституцій, а персоналій. У нас недовіра до політиків випереджає їхні дії" – каже політолог.

***

Голова громадської організації "Центр Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу", політичний аналітик Михайло Наход одностайний із Тарасом Літковцем у виборі кандидатури і найкращим з президентів незалежної України називає Віктора Ющенка.

"Тому що прищеплював українській нації європейські демократичні цінності та займав чітку позицію у зовнішній політиці", – аргументує свою позицію політичний експерт.

***

Голова правління Волинського відділення КВУ, нині начальник управління розвитку, інвестицій та європейської інтеграції Волинської ОДА Юрій Кресак вирішив відмовитися від категорій "добрий/поганий".

"Я можу лише сказати кому з президентів найважче виправляти помилки попередників. І хто, попри усе, утримує ситуацію. Так, це Петро Олексійович. І я це кажу не через те, що держслужбовець", – зазначив Юрій Кресак.

Надрукувати
мітки:
коментарів