Громада на Волині вимагає призначення старости у їхньому селі

Понеділок, 21 грудня 2020, 23:24

У прикордонному селі Дольськ Любешівського району люди вимагають призначити місцевого старосту та визначити центр старостинського округу саме у їхньому селі, бо мають розвинуту інфраструктуру.

Про це " Суспільному" розповів один з місцевих мешканців Ігор Кузьмич.

Згідно з реформуванням село Дольськ Любешівського району з 1 січня увійшло до складу Любешівської ОТГ. В громаді села живе понад тисячу мешканців. Цей населений пункт розташований на кордоні з Білоруссю.

Місцева жителька Тетяна Комзюк каже, що у селі є прикордонна застава, школа, будинок культури, пожежна частина. Зі слів жінки, люди у селі хочуть мати свого старосту. А внаслідок реформування, третього грудня на установчій сесії прийняли рішення призначити старосту у селі Гірки, а не в Дольську. Тоді ж вирішили реорганізувати Дольську сільську раду, - розповів голова Любешівської тергромади Олег Кух.

Люди підготували колективне звернення про призначення старости у селі Дольськ, - розповідала місцева жителька Марія Божко. Активісти ходили селами Дольськ, Шлапань та Гречища, та зібрали 312 підписів. Звернення вручили депутатам та голові територіальної громади 14 грудня, на сесії.

Фахівець з децентралізації Анатолій Пархом’юк каже, що за потреби старосту у селі можна призначити у будь-який час рішенням ради. Дольська громада аргументовано доводить таку потребу, бо є активною та великою.

"На цій території розташована велика кількість об’єктів органів місцевого самоврядування, бюджетних установ, необхідний нагляд за ними, то необхідно на цій території призначати старосту", - каже Анатолій Пархомю'к. Фахівець додає, що зараз подивляться, як функціонує дана територія без старости, і пізніше зможуть прийняти рішення про те, щоб і на цій території був староста.

Нагадаємо, під час об’єднання територіальних громад кожне село України обирає собі старосту. Це нова посадова особа в місцевому самоврядуванні. Староста - це представник інтересів жителів села у місцевій владі. Ця людина зобов’язана брати участь в засіданнях ради та комісій, має право на виступ, контролює роботу комунальних служб.Також староста сприяє жителям села при поданні різноманітних документів, довідок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: