Поділитись:

Новий штам коронавіруса вже зафіксували у пацієнтів в Україні

Понеділок, 21 грудня 2020, 17:27
Новий штам коронавіруса вже зафіксували у пацієнтів в Україні

Фото ілюстративне

Коронавірус COVID-19 мутує в нові штами – у Великій Британії зафіксували значно заразніший штам вірусу. За межами Великої Британії новий штам коронавірусу виявили в Данії, Нідерландах та Австралії. Стверджують, що він вже є і в Україні.

Як відбувається мутація, розповів інфекціоніст Віктор Петров в ефірі каналу «Україна 24».

«У першу чергу варто зазначити, що мутація вірусу відбувається природним чином, і цей вірус природно мутуватиме дуже активно – точно так само, як вірус гепатиту С або грипу. Чому? Тому що він містить тільки одну РНК, це один носій генетичного матеріалу.

Зараз, наприклад, у регіонах, які межують з європейськими країнами, вже можна помітити, що трохи змінюється клінічна картина коронавірусної інфекції, особливо у молодих людей. Тобто може не бути вже аносмії (втрата чутливості до запахів – ред.), але досить активно розвивається ураження легеневої тканини, хоча все проходить у легкій формі», – розповів він.

Лікар повідомив, що новий штам вже зафіксований у пацієнтів з України.

«Один з таких прикладів – мій пацієнт Микола. Він заробітчанин, їздить з України до Чехії й назад. І він уже перехворів на новий штам, про який заявила Велика Британія. Коли йшлося про верифікацію цього, то Україна не має можливості ідентифікувати цей вірус у масовому тестуванні. Але люди, у яких є страховка в країнах ЄС, можуть визначити вже мутований вірус. І таким чином мені вдалося підтвердити, що на Закарпатті вже є випадки інфікування новим штамом вірусу», – сказав він.

Також інфекціоніст розповів, чи допоможе вакцинація побороти епідемію.

«Вакцина матиме певну кратність введення. Тобто, як і вакцинація від грипу, вона вимагатиме не тільки дворазового введення, а й, можливо, через кілька років потрібно буде її повторити. Великих сподівань на те, що ми повністю здолаємо коронавірус за допомогою вакцинації, немає, тому що за статистикою десь 35-40% людей категорично відмовляються від вакцинації», – пояснив лікар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
21 квітня 2024
15 квітня 2024
10 квітня 2024
09 квітня 2024
07 квітня 2024
02 квітня 2024
01 квітня 2024