Поділитись:

На Волині з келій монастиря «вигнали» кафе: що буде натомість

Четвер, 17 грудня 2020, 19:20
На Волині з келій монастиря «вигнали» кафе: що буде натомість

Підприємців, які працювали в будівлі пам’ятки архітектури національного значення – келіях волинського монастиря піарів – рішенням суду виселили. У будівлі продовжує працювати редакція місцевої газети та управління гуманітарної політики Любешівської селищної ради.

Громада три роки намагається оформити право власності на приміщення келій, які були збудовані у XVII столітті, розповів голова селищної ради Олег Кух, – інформує Суспільне. 

З 1977 року в монастирських келіях працювало Об’єднання підприємств громадського харчування. Підприємиця Галина Арцишук тримала тут кафе.

"Хліб випікали, булочки і здобу. Кафе використовувалось для поминальних обідів, ніяких там вечірок, гульок, танців не було", –  каже жінка, бізнес якої суд виселив з келій.

Келії монастиря піарів – пам’ятка архітектури національного значення, розповів голова громади. Правоустановчих документів на споруду немає. Нині у ній продовжують діяльність державні установи, редакція газети та спортивний зал.

"Виселити їх нікуди. З точки зору букви закону, де-юре не зовсім законно там сьогодні знаходиться управління", – каже він.

Селищна рада є балансоутримувачем будівлі, але без свідоцтва про право власності не може проводити тут жодних капітальних ремонтів.

Заступник начальника обласного управління культури Віталій Стрільчук розповів: надали необхідні консультації щодо виготовлення документів на пам’ятку архітектури. Нині чекають відповіді з Мінкульту.

Суспільне звернулося з інформаційним запитом до Міністерства культури України, аби розповіли, на якому етапі перебуває погодження науково-проєктної документації келій монастиря піарів та занесення цієї будівлі до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. З відповіддю ознайомимо згодом.

Довідково: 

піари – католицький чернечий орден, який займається навчанням юнацтва, рідше їх називали піаристами. Орден заснував Йосип де Каласанс. Статут затвердив Папа римський Григорій XV 1621 чи 1622 року.

Надрукувати
мітки:
коментарів