12 улюблених книг Білла Гейтса, які повинен прочитати кожен

Понеділок, 22 серпня 2016, 21:02

Мільярдер Білл Гейтс читає як мінімум одну книгу на тиждень і регулярно складає списки рекомендованої літератури для своїх послідовників.

Журналісти Business Insider простудіювали всі ці списки і вибрали 12 книг, які справили особливо сильне враження на засновника Microsoft. Ці книги Гейтс рекомендує прочитати кожному.

Керол Луміс, "Чечітка на роботі: Уоррен Баффетт практично про все"

Журналіст журналу Fortune зібрала цікаві статті та матеріали про Уоррен Баффет, а також матеріали, написані ним самим. На думку Гейтса, проникнення в голову Баффета – "надзвичайно корисне проведення часу".

Вацлав Сміл, "Створення сучасного світу: Матеріали і дематеріалізація"

"Це може прозвучати по-світськи, але проблема матеріальних благ – те, скільки ми споживаємо, і скільки нам насправді потрібно – ключ до того, щоб допомогти найбіднішим людям у світі поліпшити їхнє життя", – говорить Гейтс.

Елізабет Колберт, "Шосте вимирання: неприродна історія"

"Вчені натуралісти стверджують, що в історії Землі було п'ять випадків вимирання. Колберт описала незаперечний кейс про те, що людська активність може спричинити за собою шостий", – пояснив мільярдер.

Тімоті Гайтнер, "Стрес-тест: роздуми про фінансову кризу"

Гайтнер служив в американському казначействі і в своїй книзі, на думку Гейтса, він описує "незаперечний людський портрет про те, як воно – боротися з глобальною фінансовою кризою і одночасно з критикою всередині і ззовні Адміністрації".

Стівен Пінкер, "Ангели людської природи: Про причини спаду насильства"

Зі слів Гейтса, книга, написана вченим-когнітівістом з Гарварда, – одна з найважливіших серед прочитаних ним. "Пінкер надає неймовірну кількість доказів, які свідчать, що люди поступово стали набагато менш запеклими і набагато більш гуманними".

Леон Гессер, "Людина, що нагодувала світ"

Гессер зображує портрет Нормана Боглоуга, біолога і гуманітарного активіста, чиї інновації врятували безліч людей від голодування. "Хоча багато хто ніколи не чув про Борлоуга, він врятував, напевно, більше життів, ніж будь-який інший чоловік в історії", – говорить Гейтс.

Джон Брукс, "Бізнес-пригоди: 12 класичних історій Уолл-стріт"

З цією збіркою історій з "Нью-Йоркера" Гейтса познайомив Баффет. "Є очевидний людський фактор в будь-якому бізнес-починанні. Неважливо, чи досконалий ваш продукт, план виробництва і ринковий ухил – вам все одно потрібні правильні люди, щоб направити і впровадити ці плани", – пояснив засновник Microsoft.

Доріс Кернс Гудвін, "Висока трибуна: Теодор Рузвельт, Вільям Говард Тафт і золотий вік журналістики"

Ця біографічна книга через президентство, як крізь лінзу, вивчає зміна суспільства. "Як відбуваються соціальні зміни? – запитує Гейтс. – Вони залежать тільки від лідера, який надихає, чи в їхній основі повинні лежати і інші чинники?".

Грем Сімсіон, "Проект "Розі"

Цю книгу Біллу порекомендувала його дружина Мелінда. "Кожен, хто час від часу стає занадто логічний, виявить у собі схожість з головним героєм – професором генетики із синдромом Аспергера, який шукає дружину", – говорить Гейтс.

Еула Бісс, "На сторожі імунітету"

Бісс дискутує на тему вакцинації. Вона "використовує інструменти літературного аналізу, філософії і науки, щоб перевірити поспішні і неточні чутки про дитячу вакцинацію, яка поширилися серед американських батьків з добрими намірами", – пояснив Білл.

Джо Стадвелл, "Як працює Азія"

Бізнес-журналіст досліджує економічний розвиток в Азії. На думку Гейтса, книга відповідає на такі питання: "Як такі країни як Японія, Тайвань, Південна Корея і Китай досягли стійкого і стрімкого зростання? І чому так мало інших країн це змогли?".

Дарелл Хафф, "Як брехати за допомогою статистики"

Ця книга, вперше видана в 1954 році, показує, як можна маніпулювати різними типами статистики. "Це своєчасне нагадування про те, як часто викривають інфографіки в ваших Facebook і Twitter в наші дні".