Поділитись:

Новорічний стіл коштуватиме українцям у середньому 1706 гривень

Понеділок, 14 грудня 2020, 19:32

фото ілюстративне

Вартість новорічного столу 2021 року для української сім'ї із 4 осіб у середньому підвищиться, порівняно з минулим роком, на 5,3 % та становитиме 1706,09 грн.

Про це свідчать розрахунки науковців Інституту аграрної економіки, – пише Економічна правда.

Зі слів директора Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", академіка НААН Юрія Лупенка, для оцінки взяли новорічне меню зі страв, які є традиційними для столу середньостатистичної родини: салати, м'ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої тощо.

За розрахунками науковців, 3 кг салату "Олів’є" традиційної рецептури обійдеться у 159,37 грн – це на 13,8 % більше, ніж при святкуванні 2020 року.

"Найдорожчими інгредієнтами страви є ковбаса – 70 грн за 0,5 кг, 0,5 кг зеленого горошку – 32,50 грн, 200 г солоних огірків – 16,50 грн, 6 яєць – 14,50 грн та 180 г майонезу – 12,50 грн. Ще у 13,37 грн обійдуться цибуля, морква та картопля, ціни на які станом на кінець 2020 року зменшилися (крім моркви), порівняно з 2019 року на 23,5 % та 30,1 %", – йдеться у повідомленні.

Салат "Оселедець під шубою" (1,5 кг) коштуватиме на рівні минулого року – 120,37 грн.

Зокрема, філе оселедця коштуватиме 100 грн за 0,5 кг, майонез (180 г) обійдеться у 12,50 грн, морква – 1,81 грн (1 шт.), буряк – 2,17 грн (1 шт.), цибуля – 1,19 грн (1 шт.), картопля – 2,70 грн (2 шт.).

В Інституті додали, що на 10-30 % зросли витрати на м’ясні продукти.

"Пів кіло нарізки з сирокопченої ковбаси "Салямі" коштуватиме 89,50 грн (+11,9 % проти цін 2019 року), підчеревини копченої –- 100 грн (+25 %), биток зі свинини свіжий – 110,0 грн (+33,3 %).

М’ясо птиці станом на кінець 2020 року є найдешевшим поміж інших видів м'яса. За 1 кг філе курячого свіжого доведеться заплатити, в середньому, 95 грн. Загалом, вартість 2,5 кг м’ясних продуктів на новорічному столі складе 394,50 грн", – свідчать розрахунки.

Повідомляється, що оселедець (0,5 кг філе) обійдеться у 100 грн, твердий сир (300 г) – 66 грн і пачка масла вершкового (200 г) – 38 грн. Молочні продукти в цьому році подорожчали на 10-12 %.

Вартість овочів на новорічному столі складе, в середньому, 182,3 грн. Зокрема, картопля (2 кг) коштуватиме цього року 19,30 грн, гриби (1 кг) – 50 грн, перець солодкий (0,5 кг) – 52,50 грн, огірки свіжі (0,5 кг) – 22,50 грн, помідори свіжі (1 кг) – 38,00 грн.

Фрукти обійдуться у 104 грн. За 2 кг мандаринів – 70 грн, 1 кг бананів обійдеться, в середньому, у 25 грн, лимон (200 г) – 9 грн.

Батон білого хліба (1 кг) коштуватиме 24,95 грн, а шоколадні цукерки – 170 грн за 1 кг.

"Пляшка шампанського "Артемівське" (0,75 л) обійдеться у 100 грн. У півтора рази більше – 170 грн – доведеться заплатити за пляшку (0,5 л) коньяку "Шабо" 5-річної витримки.

Безалкогольні напої обійдуться у 76,60 грн", – йдеться у повідомленні.

Сім’ям, які мають можливість купувати делікатеси, доведеться додатково заплатити близько 470 грн. Баночка червоної ікри (120 г) обійдеться у 250 грн, а 200 г червоної риби – у 220 грн. Відтак вартість новорічного столу з делікатесами підвищиться до 2176,09 грн.

При цьому вартість бюджетного варіанту новорічного столу у Києві складе 1916,78 грн, що на 7,4 % більше від вартості новорічного столу 2020 року. Стіл з делікатесами обійдеться мешканцям столиці у 2426,78 грн.

Довідково:

Розрахунок вартості новорічного столу у 2021 році "Інститут аграрної економіки" зробив на основі даних Державної служби статистики України, моніторингу роздрібних цін на міських ринках та у супермаркетах в середньому по регіонах станом на 1 грудня 2020 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
16 квітня 2021
15 квітня 2021
14 квітня 2021