Поділитись:

В Австрії дозволили евтаназію для важкохворих

Неділя, 13 грудня 2020, 01:42
В Австрії дозволили евтаназію для важкохворих

Конституційний суд Австрії визнав статтю закону про заборону евтаназії такою, що порушує право людини на самовизначення і наказав уряду скасувати її у 2021 році.

Як повідомляє Суспільне з посиланням на місцеве видання The Loсal, суд визнав неконституційним положення про заборону усіх видів асистованого суїциду. Таке рішення ухвалили після того, як до суду звернулося кілька людей, зокрема невиліковно хворі та лікарі.

"Рішення свідомо накласти на себе руки має поважатися законодавцем", – заявив голова суду Крістоф Грабенвартер, наголосивши, що вибір повинен бути зроблений "вільно, без будь-якого зовнішнього впливу".

Під час асистованого суїциду пацієнт самостійно приймає препарати для скорочення свого життя, а лікар йому у цьому лише допомагає. Утім, перш ніж вдатися до такого кроку, необхідно переконатися у тому, що на таке рішення людини не вплинули будь-які зовнішні фактори, зокрема її матеріальний стан.

Натомість евтаназія, коли лікар робить хворому смертельну ін'єкцію, як і раніше, в Австрії забороняється та карається законом. Конституційний суд зобов'язав уряд і парламент Австрії до 1 січня 2022 року розробити й ухвалити відповідний законопроєкт.

Наразі у Європі допомога важкохворим піти з життя дозволена законом лише у Бельгії, Нідерландах, Швейцарії й Люксембурзі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів