Поділитись:

Куди українцям краще не їхати: оновили список країн "червоної" зони

П'ятниця, 11 грудня 2020, 23:10

Міністерство охорони здоров'я України оновило список поділу країн на «червоні» та «зелені» карантинні зони. Через складну ситуацію з епідемією українцям радять найближчим часом не відвідувати 38 країн.

Оновлений перелік від 11 листопада опублікували на сайті МОЗ, передає Громадське.

Зокрема з найбільшими показниками захворюваності до «червоної» зони потрапили Грузія, Сербія, Люксембург, Литва та Хорватія.

12 країн із переліку «червоних зон» потрапили у список МОЗ, оскільки не надали свою статистику щодо захворювань.

Усього МОЗ оцінює ситуацію у 194 країнах, які є членами Всесвітньої організації охорони здоров'я. Інформація щодо кількості активних випадків захворювання на COVID-19 вказується на 100 тисяч населення.

Минулого тижня до цього переліку потрапили 36 країн.

На що впливає цей поділ?

Ті, хто приїжджає в Україну з країн «червоної зони», повинні або піти на 14 днів на ізоляцію (з використанням додатка «Дій вдома»), або упродовж доби після приїзду зробити ПЛР-тест. Якщо результат виявився негативним, самоізоляція не потрібна. Також можна достроково припинити самоізоляцію, отримавши негативний результат ПЛР-тесту.

Ще один варіант – приїхати вже з готовими результатами тестування, але робити його треба не пізніше, ніж за 48 годин до моменту перетину кордону. Також іноземці, що прибувають з таких країн, зобов’язані мати поліс медичного страхування.

А куди можуть їздити українці?

Якщо ви плануєте їхати за кордон, є інтерактивна карта Міністерства закордонних справ, у якій вказано, чи пропускає відповідна країна громадян України і якщо пропускає, то чи є якісь додаткові умови.

Євросоюз, наприклад, загалом досі не відкрив свої кордони для українців, хоча є низка виключень. Деякі країни окремо ухвалили рішення, яким дозволили в’їзд громадянам України, зокрема, Хорватія, Болгарія. У Польщу, наприклад, можна в’їхати за наявності дозволу на роботу, на навчання та за низки інших умов (дивіться мапу МЗС).

Загалом до країн ЄС з України можуть в'їхати:

  • ті, хто прямують на навчання; 
  • громадяни, які подорожують через територію ЄС транзитом;
  • моряки, що прямують на судно; 
  • медики та дослідники;
  • сезонні працівники;
  • висококваліфіковані працівники, якщо їхня зайнятість необхідна з економічної точки зору і робота не може бути відкладена або виконана за кордоном.

Попри зручну інтерактивну карту, МЗС радить українцям перед поїздкою детально дізнаватися про умови в’їзду до країни, до якої вони планують прямувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів