Поділитись:

Точніше навіть за ПЛР: собаки можуть виявляти коронавірус за запахом

Субота, 12 грудня 2020, 01:42
Точніше навіть за ПЛР: собаки можуть виявляти коронавірус за запахом

Собаки можуть виявляти хворих на коронавірус, зокрема серед людей, які не мають симптомів. Середній показник точності – 76%.

Про це йдеться у дослідженні французьких вчених, опублікованому у журналі Plos One, пише Суспільне.

Як відзначається, тварини визначають хворих за запахом їхнього поту. В експерименті взяли участь шість службових собак – троє були навчені шукати вибухівку, дві могли визначити рак товстої кишки, ще одна – проходила пошуково-рятувальні тренування.

У процесі тварин навчили запам'ятовувати запах інфікованої людини. За успіх – нагороджували іграшкою.

Під час експерименту провідників із собаками запрошували до кімнати зі зразками 177 поту 177 людей, які були розміщені у випадковому порядку. Половину зразків дослідники взяли у людей, хворих на коронавірус.

Найнижчий показник точності склав 76%, найвищий – 100%. Водночас дослідники наголошують, що для розвитку такого методу визначення хвороби необхідно проводити подальші експерименти.

"У ситуації, коли у багатьох країнах світу бракує діагностичних тестів для масового виявлення SarS-CoV-2, важливим є вивчення можливості використання собачого нюху, як швидкого, надійного та дешевого "інструменту" для попереднього скринінгу людей", – йдеться у дослідженні.

Зокрема, йдеться про користь такого методу пре-скринінгу у місцях масового скупчення людей, наприклад в аеропортах.

Автори також відзначають, що під час експерименту дві собаки вказали на двох людей, які офіційно мали негативний результат. Після термінової перевірки цих осіб, стало відомо, що попередній, негативний, ПЛР-тест на коронавірус дав хибний результат, а собаки змогли точніше визначити стан людини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів