Поділитись:

Комаровський розповів, чим небезпечна втрата нюху при COVID і що робити

Четвер, 10 грудня 2020, 20:10
Комаровський розповів, чим небезпечна втрата нюху при COVID і що робити

Сьогодні відомо про те, що одними з найтиповіших симптом коронавірусної інфекції є раптова втрата нюху і втрата смаку.

Часто лише втрата нюху є єдиним симптомом коронавірусу, і це вже привід для обстеження. Про це розповів відомий лікар Євген Комаровський, – інформує ТСН. 

"Є два випадки, коли відсутність нюху справді загрожує нашому життю. Перший випадок – це коли ми за допомогою нюху визначаємо якість продуктів. Якщо ви не відчуваєте неприємного запаху, то уважно придивляйтеся до термінів придатності. Якщо сумніваєтеся, чи це нормальна їжа, – дайте понюхати тому, хто не втратив нюху", – сказав лікар Комаровський.

Також він наголосив, що людям, які втратили нюх, необхідно стежити за датчиками диму і газу, адже це може врятувати багато життів.

Між тим, лікар зазначив, що у середньому нюх втрачається на 2-3 тижні, але в деяких випадках він зникає на 6 місяців і більше.

"Немає жодних доказових методів, які б допомогли пришвидшити повернення нюху. Все, що ви можете зробити, – підтримувати нормальний стан слизових оболонок, важливо, щоб вони не пересихали. Не допускати перегріву, дефіциту рідини, спати в чистих кімнатах з нормальним рівнем вологості. Температура має бути не вищою 20 градусів", – рекомендує Комаровський. 

Медик також пропонує тренувати нюх на чотирьох ефірних оліях: лимону, гвоздики, рози і евкаліпту. Утім наголошує, що ефективність такого методу не доведена, але його можна спробувати тим, хто не може "сидіти без діла".

"Потрібно взяти ватний диск, накапати ефірного масла, уявити собі лимон і робити короткі вдихи і намагатись цей запах уявити. Можна взяти перерву на 15-20 хвилин і спробувати таку вправу з іншою олією. Це рекомендується робити кілька разів на день", – сказав медик.

Комаровський зазначив, що рано чи пізно нюх все ж повернеться.

"І хочу наголосити, що нюх зникає не лише від коронавірусу, є ще багато інших причин", – констатував лікар. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів