Поділитись:

Нові санітарні правила для шкіл: що зміниться з 2021 року

Четвер, 10 грудня 2020, 16:33
Нові санітарні правила для шкіл: що зміниться з 2021 року

У Міністерстві охорони здоров'я України видали нові санітарні правила для шкіл. Серед змін – обов'язкові внутрішні туалети в закладах освіти, офіційно дозволений інтернет та оновлені принципи харчування. 

Про це під час брифінгу 10 грудня розповів головний санітарний лікар Віктор Ляшко, – інформує "Українська правда. Життя".

Документ розпочинає діяти з 1 січня 2021 року. 

Ось основні зміни.

В кожній школі повинні бути внутрішні туалети

Зі слів Віктора Ляшка, в Україні до цього часу кожна 10-та школа має зовнішні туалети.  

"Це призводить до того, що в XXI столітті ми наражаємо дітей при таких температурних умовах на можливість виникнення урологічних та сечостатевих проблем зі здоров’ям. Ці зміни до документу повинні виконати власники закладів, органи місцевого самоврядування, і облаштувати у всіх закладах освіти внутрішні теплі туалети", – зазначив Ляшко. 

Дозвіл на використання у закладах освіти дротового і бездротового підключення до інтернету

"Якщо використовують бездротове підключення, тобто роутери і Wі-Fі, вони повинні бути на висоті не менше 2 метрів від підлоги і вимикатися в позанавчальний час", – зазначив Ляшко. 

Встановлені вимоги до комп’ютерного обладнання

"Попередні норми – це норми 2001 року. Якщо це персональні комп’ютери, то екран повинен бути не менше 15 дюймів.  Якщо немає можливості використовувати персональні комп’ютери, а використовуються ноутбуки, тоді дозволяється, щоб екран був 14-дюймовим, але окремо повинна бути мишка і клавіатура", – розповів Ляшко.

Для профілактики порушення постави, окрім добору меблів за ростом, потрібно не менше 2 разів на рік пересаджувати учнів в інші ряди 

Зі слів Віктора Ляшка, це також профілактуватиме порушення зору і слуху.

У кожному закладі передбачається як мінімум 2-3 розміри меблів. 

Учнів, які часто хворіють на ГРВІ, ревматизм, ангіни, рекомендовано розміщувати в третьому ряду, подалі від вікна, ближче до внутрішньої стіни. 

Забезпечення транспортом для учнів підвезення до шкіл

Учні, які проживають на відстані більше 2 км від закладу освіти, потрібно привозити до шкіл.

Обов'язковий профілактичний медичний огляд для працівників

Працівники шкіл, без різниці – вчителі чи працівники харчоблоку, повинні проходити профілактичні медичні огляди. 

"В разі порушення термінів проходження профілактичних медичних оглядів, працівники не повинні допускатися до школи і до залучення до освітнього процесу", – зазначив головний санітарний лікар. 

Зміна підходів до організації харчування

Школи зобов’язані організувати окреме харчування для дітей, у яких є довідка від лікаря про певні дієтичні потреби із встановленим відповідним діагнозом. Це стосується учнів з особливими дієтичними потребами, зокрема з непереносимістю глютену та лактози.

Також документ забороняє продавати в шкільних буфетах та автоматах ряд продуктів: снеки, такі як чіпси, сухарики, м’ясні і рибні продукти промислового виробництва, ковбаси, сосиски, копчена та солена риба, а також солодощі, цукерки.

В документі є обмжеження щодо продуктів, що стосуються вмісту солі, цукру, жирів, а також враховані тенденції щодо здорового харчування саме на підходах, які встановлені ВООЗ. 

Також встановлена група харчових продуктів, які повинні бути в щоденному шкільному раціоні учнів. наприклад, злакові, овочі, фрукти, також ягоди і молочні продукти.

Також в школах можна буде організовувати кейтеринг. 

Оренда шкіл не під освітні потреби чітко заборонена.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів