Поділитись:

Журнал Time вперше обрав "Дитину року". Нею стала 15-річна науковиця

П'ятниця, 04 грудня 2020, 03:23
Журнал Time вперше обрав «Дитину року». Нею стала 15-річна науковиця

Журнал Time уперше за свою історію вирішив відзначити "Дитину року". Нею стала п'ятнадцятирічна американська науковиця Гітанджалі Рао.

Рао бореться з кібербулінгом та працює над технологією очищення води, пише Суспільне.

"Мені було приблизно 10 років, коли я сказала батькам, що хочу вивчати технологію вимірювання вуглецевих нанотрубок у дослідницькій лабораторії якості води в Денвері", – розповіла дівчинка виданню.

У 2017 році Рао створила систему, яка дозволяє швидко виявити у воді свинець, чим допомогла мешканцям міста Флінт у штаті Мічиган, які постраждали від зараження води.

За це вона отримала звання найкращого молодого вченого Америки за результатами конкурсу Discovery Education 3M Young Scientist Challenge. 

Окрім того, Рао створила додаток і розширення для Chrome Kindly, який за допомогою штучного інтелекту виявляє кібербулінг. Так, програма шукає образливі слова та попереджає про це користувача, пропонуючи йому або відредагувати текст, або відправити як є.

"Мета – не карати. Як підліток, я знаю, що вони можуть бути агресивними. Натомість це дає вам можливість переосмислити те, що ви говорите, аби знати, що робити наступного разу", – розповіла дівчина.

Гітанджалі Рао також проводить "інноваційні сесії", щоб зацікавити інших дітей наукою. Для цього вона співпрацює з кількома сільськими школами, дівчатами в організаціях STEM, музейними організаціями, Шанхайською міжнародною молодіжною науково-технічною групою та Королівською інженерною академією в Лондоні.

Окрім визнання журналу Time, за досягнення в науці Рао вже потрапила до списку Forbes "30 до 30", стала лауреатом премії президента EPA, отримала почесну премію "Глорії Баррон" та увійшла до проєкту героїв Marvel про представників молоді, які надихають.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
07 грудня 2023
15 листопада 2023
13 вересня 2023
05 серпня 2023
03 травня 2023
20 жовтня 2022
24 травня 2022
20 травня 2022
07 листопада 2021
16 вересня 2021