Поділитись:

Зникло світло: на Львівщині через відключення апаратів ШВЛ померли двоє хворих

Неділя, 29 листопада 2020, 16:50
Зникло світло: на Львівщині через відключення апаратів ШВЛ померли двоє хворих

28 листопада під час моніторингу соціальних мереж поліцейські виявили повідомлення про те, що у  Жовкві через відсутність електропостачання у реанімації місцевої лікарні померло двоє людей.                                     

Проведеною перевіркою встановлено, що 27 листопада в період від 17:50 до 19:10 було відсутнє електропостачання у Жовківській районній лікарні. У цей час у реанімаційному відділенні померли двоє місцевих мешканців віком 61 та 66 років, які були підключені до апаратів ШВЛ. Попередня причина смерті – дихальна недостатність, – повідомили в ГУ НП у Львівській області. 

Також правоохоронці встановили, що у лікарні наявні два електричні генератори на випадок аварійного відключення світла. Проте їх задіяно не було. За фактом слідчі Жовківського відділення поліції за процесуального керівництва Червоноградської місцевої прокуратури відкрили кримінальне провадження за   ч.2 ст.367 (Службова недбалість) та ч.2 ст 119 (Вбивство через необережність) Кримінального кодексу України.

Максимальне покарання передбачене санкціями статей – позбавлення волі на строк  до восьми років. Досудове розслідування триває, встановлюються усі обставини події

Заступник керівника Офісу президента України Кирило Тимошенко випадок підтвердив і запевнив, що у цій ситуації розбиратимуться: 

"Ця ситуація коштувала двох людських життів. Це неприпустимо й таке не має повторитися. Всі лікарні під час пандемії мають бути готовими до таких позаштатних ситуацій. Будемо розбиратися та робити кадрові висновки, зокрема й на рівні райдержадміністрації".

Як пише Українська правда, голова ЛОДА Максим Козицький повідомив, що обидва пацієнти, які померли внаслідок інциденту, були хворі на Covid-19 й мали двобічну пневмонію.

Із його слів, електрики у медзакладі не було з 17:50 до 19:10 год "внаслідок несправності".

Козицький зауважив, що в лікарні наявні два електричних генератори, які можна застосовувати при аварійних відключеннях світла. Один електрогенератор під’єднаний до електромережі в пологовому відділенні. А другий електрогенератор на момент приїзду слідчо-оперативної групи та, зі слів самих працівників медичного закладу, "розташований в гаражному приміщенні на території лікарні" і не був підключений до електромережі.

Керівництво медзакладу у розмові з правоохоронцями зявило, що генератор не було задіяно до реанімаційного відділення, оскільки в ньому начебто не було потреби.

У самому Жовківському РЕМ, коли зникло світло, медзаклад нібито запевнили, що електрики не буде впродовж 20 хв.

"Ініціюю подання про звільнення голови Жовківської РДА, а перед Жовківською районною радою ініціюю звільнення головного лікаря медичного закладу. Також департаментом охорони здоров’я ЛОДА розпочато службову перевірку щодо дій медичних працівників Жовківської ЦРЛ", – заявив голова ЛОДА. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
15 квітня 2024
13 квітня 2024
09 квітня 2024
27 березня 2024
22 березня 2024
07:30
20 березня 2024
15 березня 2024
06 березня 2024
13:06
20 лютого 2024