Поділитись:

На Волині може бути 2600 осіб, інфікованих ВІЛом

Вівторок, 24 листопада 2020, 18:12

Кількість волинян, ймовірно інфікованих вірусом ВІЛ, може становити 2 600 осіб. Наразі на обліку перебуває 2 189, решта людей просто не знають свій діагноз.

Такі дані надає відділ моніторингу та оцінки Волинського обласного центру громадського здоров'я, згідно з розрахунками за програмою Спектрум (Spectrum), що застосовується для валідації наявних даних та побудови регіональних прогнозів розвитку епідемії ВІЛ-інфекції серед різних груп населення.

Щодо гепатиту С ситуація ідентична: згідно з дослідженнями серед волинян має бути 2 000 осіб, інфікованих гепатитом С, але на обліку зараз перебуває лише 1 391 людина. 

У 2016 році ВООЗ поставила за мету знизити до 2030 року кількість нових випадків інфікування вірусними гепатитами на 90 %, а рівень смертності – на 65 % (порівняно із 2015 роком). Діагностика вірусних гепатитів – один із ключових напрямків у досягненні цієї цілі. Для її досягнення необхідно, щоб 90% людей знали про свій статус.

Швидкі тести – найпростіший спосіб первинної діагностики ВІЛ та вірусних гепатитів В і С, що входить у пакет послуг на первинній ланці медичної допомоги, оплачений Національною службою здоров'я України. Тож кожен може безплатно протестуватися у свого сімейного лікаря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів