Запуск е-декларування в тестовому режимі не має сенсу, – ЄС

Четвер, 18 серпня 2016, 12:37

У представництві Європейського Союзу в Україні та в посольствах країн-членів ЄС заявили, що запуск е-декларування в тестовому режимі є контрпродуктивним.

Якйдеться в спільній заяві, запуск в Україні системи електронного декларування в тестовому режимі має мало сенсу і де-факто може стати контрпродуктивним, – повідомляє "Новое время".

"Електронна система декларування майна, яку Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) запустило 15 серпня, не була сертифікована належним чином; таким чином, вона не відповідає цілям закріплення ключових юридичних наслідків, які повинні бути наслідком подання неправдивих декларацій. Саме тому запуск електронного декларування в тестовому режимі має мало сенсу і, фактично, може стати контрпродуктивним", – йдеться в заяві.

В ЄС вважають, що заяви про те, що невдала видача технічного сертифіката викликана технічними недоліками, суперечить публічним заявам, зробленим ПРООН та іншими надійними експертами.

"Вони чітко підкреслюють: система повністю відповідає міжнародним стандартам і вже зараз може бути використана для збору і публікації декларацій абсолютно законним способом. Це – завдання, яке тепер має виконати НАЗК".

Далі йдеться про те, що вкрай важливо, щоб українська влада на всіх рівнях без зволікання владнала інші технічні й адміністративні питання в контексті відповідних зобов'язань між Україною та ЄС.

"Нездатність швидко вирішити цю проблему може підірвати важливі зусилля у боротьбі з корупцією в Україні, які дуже суттєві для успішного процесу реформ, підтримуванних Євросоюзом".

Раніше в представництві ЄС в Україні підкреслили, що сертифікація системи є головною умовою ефективної боротьби з корупцією. Європейська сторона закликала сертифікувати систему електронного декларування без зволікання з метою забезпечення кримінальної відповідальності за дачу неправдивих показань.