Поділитись:

Чому шумлять про волинський ліс

Середа, 17 серпня 2016, 16:46

"Екологи б'ють на сполох через вирубку волинських лісів", "80% зрубаних дерев – насправді здорові", "У волинському заказнику рубають дерева". Такі й схожі заголовки майоріли у волинському інтернеті протягом літа. Здавалося б, Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства (ВОУЛМГ) – це імперія зла, яка працює на свідоме знищення лісів, а не на їх розвиток та ефективне використання. Але це тільки на перший погляд.

Насправді така інформаційна активність має доволі просте пояснення: на Волині йде боротьба за контроль над лісом. І не уповноважені на те органи (а часто і люди, які називають себе "громадськими активістами") просто хочуть відхопити собі шматок, щоб господарювати там на власний розсуд. Адже ліс – це не тільки дерева, а ще й корисні копалини, і дичина, і ягоди-гриби. Доступ до такого цінного ресурсу завжди гарантує, як мінімум, повне фінансове благополуччя. Окрім того, ніхто, на жаль, не відмінив ще тіньовий ринок деревини.

Та й не всі керівники лісгоспів області у захваті від того, що відбувається у лісовому господарстві Волині. Адже лише за останній рік (із серпня 2015 до серпня 2016 року) в результаті планових перевірок та службових розслідувань, проведених в межах повноважень, відкрито близько десятка кримінальних проваджень щодо посадових осіб лісгоспів області. Сума нанесених державі збитків становить близько 19 мільйонів гривень. Осіб, причетних до розкрадань лісу і службових зловживань, звільняють. Скажіть, хто змириться із тим, що його відсовують від "корита"? Отож, у боротьбі за місце "районних князьків" про мораль та еститику у виборі засобів не йдеться…

Новій команді лісового управління області дістається на горіхи. Хоча не можна оминути увагою сміливість та характер лісових керівників. Надавати публічності проблемам, яких назбиралось десятки, не кожен відважиться, так само, як не кожен буде намагатись виправляти свої власні помилки та говорити про це публічно. Та, як ведеться – винен у нас той, хто озвучив проблему. Відразу знайшлась ціла купа бажаючих "працювати експертами" у галузі лісового господарства. Активістів, які усе знають про проблеми лісу, а головне – знають, як на цьому зробити собі ім'я та ще й грошенят підзаробити, на Волині нині хоч греблю гати. А, зважаючи на те, що серед активістів немало бувших працівників ВОУМЛГ, які з тих чи інших причин були звільнені із посад, стає зрозуміло – із лісу ніхто просто не йде. Ліс не відпускає…

Саме так склалось і з питаннями, які стосуються боротьби із незаконними самовільними рубками деревини, зокрема, і санітарними. Якщо проаналізувати виступи керівника Державної екологічної інспекції у Волинській області Олександра Ткачука, то складається враження, що санітарні рубки почали проводитися на Волині лише у 2016 році. Головний еколог області, який узяв на себе відповідальність заперечувати статиститичні дані ним же очолюваного управління, заявив, що під приводом проведення санітарних рубок зрізають 80% здорового лісу. Ця заява з його вуст прозвучала на розширеній колегії у голови облдержадміністрації Володимира Гунчика, яка відбулась 13 червня 2016 року. Попри це, на офіційному сайті управління екології 21 червня 2016 року оприлюднено статистичні дані, які абсолютно не відповідають заяві Ткачука. Протягом 2014 року суцільних санітарних рубок було проведено на площі 1419 га, у 2015 році – на площі 1821 га, за І півріччя 2016 року – 929 га. Збільшення площ суцільних санітарних рубок у 2015 році відбулося в результаті ліквідації наслідків лісових пожеж, які пройшли у 2015 році через аномально високу температуру та відсутність опадів. Чому цей факт екологи області свідомо замовчують? Де вони були у той час, і чому лише зараз, коли розпочалась робота із погодження нових санітарних правил, якими посилено контроль за проведенням санітарно-оздоровчих заходів, починається маніпулювання громадською думкою чи то заробляння собі додаткових балів?

Поки що бачимо, що лісники області фактично самотужки борються із навалою жука-короїда, який знищує волинські ліси.

Чи не найрезонанснішою стала тема начебто незаконного вирубування лісів у Цуманській пущі, яким насправді прикривається питання розподілу території та суперечки довкола приналежності лісових угідь до національного парку. Варто зауважити, що цю кампанію ведуть також екс-представники ВОУЛМГ.

Не прийнято на Волині говорити на загал про досягнення у державних компаніях. Недоліки більш цікаві та на них легше піаритись. Наприклад, небагато ЗМІ написали про те, що цьогоріч на Волині не було масштабних лісових пожеж цього літа, лише декілька випадків займання. Минулоріч же волинські ліси горіли 99 разів на площі 211 га.

Мало зараз в Україні напрямків діяльності, особливо реального сектору економіки та ресурсних напрямків, які не потерпають від боротьби за вплив.

Ще не затихла війна за Волинську митницю… та Волинь користується вже навіть не відлунням війни, а реальними фінансовими втратами: протягом липня надходження від Волинської митниці зменшились на 65 мільйонів гривень, порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Згідно зі статистикою, середня зарплата працівника лісової галузі становить близько 7 тисяч гривень. Непогано. Людина, яка орієнтується у темі оподаткування та яка знає, що лісгоспи області сплачують значну частину податків у районах Волині, легко побачить між рядків мільйонні суми. Напевне, такою людиною передусім є Володимир Гунчик…

Тож запитання: чи виграє від лісових воєн Волинь, чи збільшить це відсоток надходжень до бюджетів, чи збережеться динаміка росту показників фінансово-господарської діяльності та чи додасть це авторитету області, представники державних управлінь якої розгорнули програму із дискредитації один одного – відкрите. Результати не змусять себе чекати. Це реальний сектор, панове!

Шкода лише, що воюють між собою ті, хто мав би разом ловити тих "жуків"…​

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 березня 2024
21 березня 2024
19 березня 2024
15 березня 2024
09:50
07 березня 2024
14:26
27 лютого 2024
23 лютого 2024
10:01
22 лютого 2024
15 лютого 2024