Поділитись:

Палити і молитися: волинський священник розповів, що робити зі старими іконами

Понеділок, 16 листопада 2020, 15:05
Палити і молитися: волинський священник розповів, що робити зі старими іконами

Часто доводиться чути історії, коли люди знаходять на смітниках ікони, молитовники, старі хрести та інші зображення Бога. 

Такі новини завжди викликають праведний гнів свідомих та щирих християн. Люди поспішають звинувачувати ближнього у черствості та відсутності Бога у серці. А причиною такого вчинку може бути банальне незнання. 

Тому журналісти ІА "Конкурент" звернулися до протоієрея ПЦУ Віталія Собка, аби розібратися, як саме слід поводитися зі зображеннями Бога, що вже віджили своє. 

Найперше, каже священник, треба знати, що викинути ікону, хрест чи якусь іншу освячену річ просто так на смітник не можна. 

"Це зневага до святого, фактично блюзнірство. Звичайно, це може бути неусвідомлений вчинок, тому що людина може не знати про те, що це гріх. А дехто може зробити це свідомо, і це великий гріх", – каже Віталій Собко.

За його словами, якщо ікона настільки стара, що не може використовуватися за призначенням, її можна або занести до храму, де такі священні речі зберігають у спеціальному місці, або самостійно спалити, і попіл розсипати у місці, де не ходять люди. Наприклад, розсипати під деревом чи у річку. 

Немає визначених церковних правил щодо того, аби перед спалюванням читати молитву. 

"Але думка така напрошується. Молитву можна прочитати будь-яку, яку хоче людина. Помолитися своїми словами, підібрати щось із молитовника або прочитати щось із головних на кшталт "Отче наш" або "Богородице Діво, радуйся". Попросити вибачення в Бога за те, що доводиться спалювати Його зображення. Але щоб ікона не була кимось зневажена, краще її правильно утилізувати", – наголошує протоієрей. 

До слова, у церкві механізм поводження з іконами та зображеннями святих такий самий: священники централізовано спалюють ті застарілі ікони, хрести та молитовники, які вже вийшли із ужитку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів