Поділитись:

Якщо Луцьк "підійшов" впритул, то не бачу ніякої загрози, – сільський голова Прилуцького

Вівторок, 16 серпня 2016, 20:27
Якщо Луцьк

Рішення про співпрацю села Прилуцьке з Луцьком стане дійсним лише тоді, коли пройде чимало обговорень на різних рівнях, що займе немало часу.

Про це у коментарі діловому виданню Волині "Конкурент" розповів сільський голова села Прилуцьке Валентин Арчибасов.

Він зауважив, що рішення про співпрацю приймала не сільська рада, а представники від громади, яких на слуханням зібралося близько півсотні.

Для того, щоб договір про співпрацю почав діяти, як мінімум, має відбутися сесія Луцької міської ради, повторні громадські обговорення у селі

Зі слів Прилуцького сільського голови, до остаточного затвердження рішення про співпрацю потрібно ще багато часу.

"Для того, щоб договір про співпрацю почав діяти, як мінімум, має відбутися сесія Луцької міської ради, повторні громадські обговорення у селі. Лише після цього можна буде поставити під документом підпис", – зазначає сільський голова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЛУЦЬК І ПРИЛУЦЬКЕ ДОМОВИЛИСЯ ПРО СПІВПРАЦЮ

Сам сільський голова бачить багато плюсів у такій співпраці. Також він пригадує, що колишні землі сільського колгоспу тепер повноцінно належать Луцьку.

Нинішній 33-й та 40-й квартали Луцька – колишні землі колгоспу і сільської ради

"Якщо подивитися на карту, нинішній 33-й та 40-й квартали Луцька – колишні землі колгоспу і сільської ради. Там де знаходиться Варшавський ринок і 40-й квартал колись були поля".

Також Валентин Арчибасов розповідає, що луцька вулиця Наливайка плавно переходить у вулицю Богуна в селі Прилуцьке. Між ними у проміжку довжиною приблизно 1,5 кілометра немає асфальтового покриття.

"Якби на цій ділянці покласти краще покриття і запустити маршрутку, було б менше ДТП чи нещасних випадків на дорогах", – вважає сільський голова Прилуцького.

У дитячому садку Прилуцького є всього лише 25 місць. При цьому 81 дитину щодня відвозять до дитсадків Луцька

Не оминув очільник сільради і питання можливості прийняття дітей з Прилуцького у дитсадки Луцька. З його слів, у дитячому садку села є всього лише 25 місць. При цьому 81 дитину щодня відвозять до дитсадків у Луцьку.

"Можливо, міська рада допоможе нам створити спільний проект на будівництво дитячого садочку", – розмірковує Валентин Арчибасов.

Зі слів сільського голови, ініціаторами обговорення і можливої співпраці з Луцьком виступили двоє депутатів сільради: Маковський Іларіон Миколайович та Ярчук Надія Василівна. Обранці сільської громади зібрали на своїх округах близько 130 підписів. Звичайно, були люди, яким ідея співпраці подобалася. А були й противники такої можливості.

Якщо селам Дачне і Жабка, підпорядкованим Прилуцькій сільській раді більш-менш зручно добиратися до Луцька, через близькість автотраси, то інші два села, Прилуцьке і Сапогове, мають із цим значні труднощі, – зауважує Валентин Арчибасов.

Якщо Луцьк захоче будуватися у селі, ми даватимемо інформацію, чи можна це зробити. Якщо земля належатиме селянам, і міська рада зможе запропонувати їм вигідні умови співпраці, тоді немає ніяких проблем

Ще один аргумент на користь співпраці: Прилуцька сільська рада не в змозі утримувати у своєму штаті людину для написання проектів. Проте унаслідок співпраці з Луцькою міською радою, вони зможуть розробляти їх спільно.

"Якщо є спільні проекти – це більша мотивація для держави", – вважає сільський голова.

Однією з умов співпраці Луцька із сусіднім селом є виділення земельних ділянок для розбудови спальних мікрорайонів Луцька. Проте Валентин Арчибасов не боїться, що в селі може з'явитися надто багато багатоповерхівок.

Як приклад, він згадує про досвід міста Устилуг, який приєднав 7 сільських рад. Однак ніхто не забирає у цих сіл землю. Устилуг має свою, сільська громада – свою.

"Якщо Луцьк буде звертатися щодо можливості забудови на певній ділянці землі, ми даватимемо інформацію, чи можна там будуватися. Якщо ж ця земля належатиме селянам, і міська рада зможе запропонувати їм вигідні умови співпраці, тоді немає ніяких проблем", – вважає сільський голова.

Валентин Арчибасов бачить і переваги у зведенні мікрорайону в селі. Адже тоді там зможуть побудувати медпункт, дитсадок чи навіть школу.

Якщо Луцьк впритул "підійшов" до села, не бачу у цьому ніякої загрози для людей

Сільський голова не виключає можливості створення у недалекому майбутньому об'єднаної територіально громади з Луцьком. Однак твердить, що все потрібно робити поступово.

Він пригадує: ще за Радянського Союзу чув про можливість приєднання міста Ківерці до Луцька через село Прилуцьке. Однак тоді влада пасивно віднеслася до цієї можливості.

"Якщо Луцьк впритул "підійшов" до села, не бачу у цьому ніякої загрози для людей. Крім того, інших пропозицій поки не чув ні від кого", – зауважує Валентин Арчибасов.

"Люди бояться потрапити в пастку. Їх потрібно поступово, помалу привчати, що нічого поганого у співпраці з містом немає. Треба показати, що вони від цього нічого не втратять, а навпаки, виграють", – підсумовує сільський голова.

Надрукувати
мітки:
коментарів