Поділитись:

В Австралії знайшли бджіл-"сов", які працюють вночі, а вдень сплять

Понеділок, 02 листопада 2020, 03:23

Науковці знайшли в Австралії вид медоносних бджіл, які мають зворотний «режим дня» – уночі вони харчуються, а вдень сплять.

Це відкриття команда дослідників на чолі з Джеймсом Дорі з Університету Фліндерса, Австралія, опублікувала в журналі The Journal of Hymenoptera Research, передає Громадське.

Раніше у вчених не вистачало доказів для доведення теорії, що певний вид бджіл може запилювати рослини за низького рівня освітлення. Про поведінку комах науковцям доводилося судити лише за непрямими ознаками.

Види, пристосовані до «нічних перекусів», як правило, відрізняються середнім або великим розміром тіла, великими щодо розміру тіла очима і меншою щільністю оматидій.

На думку дослідників, великі бджоли змогли адаптуватися до нічного способу життя, оскільки їм простіше забезпечувати терморегуляцію за низьких температур. Крім того, у них менше фізіологічних обмежень через розмір очей. 

Бджоли, які лише час від часу годуються за низької освітленості, відрізняються від нічних родичів більш дрібними розмірами, а від денних – великими очима. При цьому слабка пігментація, яку спершу вважали ознакою нічного способу життя бджіл, зустрічається у видів з різною добовою активністю.

Автори дослідження підкреслюють, що для повноцінного вивчення видового різноманіття бджіл необхідно враховувати й тих комах, що є активними і в сутінках, і вночі. Хоча внесок нічних бджіл у запилення поки не оцінений, є докази, що деякі види рослин існують саме завдяки цим комахам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
05 березня 2024
04 березня 2024
03 березня 2024
29 лютого 2024
13 лютого 2024
27 січня 2024
30 грудня 2023
24 листопада 2023
07 листопада 2023
27 жовтня 2023